Alahan teruk

Hi saya pregnant 10 weeks and alahan sangat teruk sejak tahu pregnant dari 5 weeks. Sampai sekarang alahan teruk. Bukan pagi je, siang malam muntah makan je muntah. Ada apa apa tips tak untuk kurangkan alahan. Saya bukanlah peminat asam dah cuba makan asam tapi tak suka. Please mummy help me 😭

13 Balas

Takde tips sis, sy pun lepas masuk 20w baru berkurang sikit alahan 😭 faham sangat mcm mana seksanya. Berat turun berkilo2 sbb alahan. Dalam first tri tu yg sy boleh telan air yogurt bliss tu je utk elak pengsan takda tenaga, itu pun buat sy sangkut gdm lepas minum air gula masa 9w, walaupun bacaan tak tinggi. So sy tak sarankan amik air glucose/ jus kotak yg manis2. Better blend jus sendiri utk bagi tenaga. Makan ikut mood sis, kalau rasa nak makan tu, makan je ok! Semoga tabah dan kuat 💪🏻

4y ago

Sis rnma ; sy minum bliss tu alhamdulillah takda effect apa pun utk baby. Doc kata bagus amik yogurt utk elak sembelit, sbb majoriti mommy awal2 trimester mesti sembelit. Membuang jd lancar je minum bliss. Tp tula, gula tinggi kan, so sangkut gdm pulak. Lepas sy tinggal bliss tu, gula jd normal. So seeloknya makan greek yogurt yg takda gula tu je, blend sendiri dgn buah2 yg kita suka.