kantung kosong tak sama dgn usia kandungan

saya pergi kk tadi. act last 2 weeks saya pergi scan. patutnya masa tu dah 10 minggu. tp bila scan. doc kata kantung saya kosong dan ukuran mcm baru 7 minggu. dia bagi repeat scan lagi 2 weeks. harini scan dia kata kantung sama size lagi dgn 7 minggu. tak mengembang dan masih kosong. dia suruh refer hospital. kt surat hospital dia tulis missed misscariage. pergi hospital. appointment lagi 2 minggu. ada tak sesiapa yg pernah jadi mcm saya dan kandungan selamat? saya risau ?

25 Balas

sama mcm saya waktu mula pregnant,tahun 2017,ikutkan dah 13 minggu,pastu doc scan kantung je ade baby x de,doc kata pulak kantung usia dlam 6 minggu,selepas tu x lama saya sakit prut kluar darah,prgi hospital doc kata kguguran,pastu saya pantang 3 bulan saya pregnant lagi,sampai 6 minggu jugak saya gugur lagi,pastu saya pantang sbulan je,saya pregnant anak sulong,pregnant anak sulong x yah ckap la,stiap 2,3 minggu saya akn prgi scan tgok dia mmbesar ikut umur dia x,smpi doc pun dh bosan balik2 tgok muka saya nk scan baby,sbab saya fobia sgat,alhamdulillah baby mmbesar ikut umur dia dn skarang dia dh 1 tahun 3 bulan,skrg saya pregnant yg anak yg kedua pulak,sma je stiap 2,3 minggu saya akan prgi scan baby nk check prkembangan dia,doc ckap kalau x de darah kluar atau sakit perut sgat2 x yah la scan,tapi saya punya fobia tu klau dia x scan saya prgi klinik lain

4y ago

aamiin,smoga selamat dn dpermudahkan☺️

sis please ya.. still mkn asic folic.. pglmn sy sma mcm awak.. tanya lain docter lain cara... xtahu apa silap dokter.. xbetul2 scn perut ke apa entah laaa .. esok g cek tmpt lain..... jels ajer... xde la plak die kata katong kosong ke... tggu 2minggu dtg cek lagi ker x... siap kata baby sini kple nya sini kaki nya.. walau x jelas.. tpi dokter terangkan tu rasa lega yang amat . pdhal smlm down bukan main lagi.. please ya.. gaji nnti try cek dokter lain.. pastikan asic folic still mkn k

5y ago

Btol tu..kalu da allah tetap kn ade rezeki tuk awk...insyallah ade tu..klu bukan rezeki awk tuk kali ni.,ade hikmahnye.

Pgalamn sy missed miscarriage ada 2.. yg first mmg gugur betul lpas scan masuk Ikut bawah esk nye kuar gumpalan darah. Utk yg second time pn doc suspect missed miscarriage sb kantung kosong tp hormon mengandung masih ada tp dia set appointmnt lagi 1 bln. Lps satu bln alhamdulillah dh nmpk baby dlm kantung n now dah 4 hari sy selamat melahirkan bany girl sy 😊 apa2 pn doa byk2

5y ago

Kalau kantung membesar,akan nmpak tisu janin..klu x ade janin,mybe kantung akn mngecil..

Mcm sy la... appointment 2 week je la... ble g hospital dktr akn scan ikt bwh.. sbb kadg2 scan ats xnmpk.. scan bwh nmpk.. klu scan bwh pn xnmpk.. memg xde la tue sis.. sblm tue 2x jgk scan kkia..mggu ptme.. 11w g bkk buku pink.. scan xde nmpk ape.. hnye kantong... dktr soh dtg lg 2w utk scan.. kli ke2 scan sme je... size kantong pn xbalnce la ha.. usia 12w tp kantong size 9w.. trs refer hospital..

Sy 8mgu nampak kantung je.. 2mgu after br nampak baby.. Ms nampak kantung dia bulat elok.. Xbujur atau leper.. Doktor ckp should be fine, tgu 2mgu lg scan lg.. Klu masa 8 minggu scan doktor cakap size 5 minggu lebih. Ada kemungkinan conception atau persenyawaan lambat.. But not sure..

Sama mcm akk saya.. Sepatutnya dh 11w.. Tp kantung kosong.. N ukuran kantung 8w.. Scan 2w lpstu pn masih 8w lg.. Doc refer ke hospital 2w lg.. Tp xsempat g hospital, turun sendiri kantung tu.. Pergi hospital, xpyh dnc, sbb dh keluar hbs..

2y ago

gugur walaupun tak bleeding ka? sbb 2 bulan lps Sya gugur mmng bleeding banyak sangat 😌 risau pulaaa .

Sama mcm sy .. kantung tidak membesar n bile scann dokte kata kemungkinan akan mengalami keguguran.. sedih jugakk sebab ank 1st.. sy x buat dnc sbb kantung gugur sendiri.. bleeding banyak.. alhamdulillah skrg sy pregnent yg ke 2..

5y ago

Lepas scan.. docter bg masa 2 mggu .. klo x keluar kantung kene dnc.. tp alhamdulillah.. xsmpai seminggu .. tumpah darah.. pg hosp doc check kantung da jatuh.. so doc tarik kantung bagi keluar abis guna mulut itik tuh..

Sy pun mcm tu juga scan tp xde baby jadi doktor buat scan bawah.. Confirm baby xde.. Lepas 2 mggu gugur.. Sy cadangkan buat scan dari bawah baru jelas.. Semoga baby ada.. InsyaAllah.. Mgkn dia main sorok2..

5y ago

Awk ade tanda2 loya,atau sakit breast x?

Pernah. Sama kes mcm sis. Tapi beberapa hari selepas tu, saya bleeding teruk masa nak bangun subuh. Keguguran. Kena dnc jugak sbb tak keluar habis dan kantung besar masih dlm perut 😔.

5y ago

hmmm saya harap ada la miracle happen. skrng pun saya dah mula redha apa apa yang jadi. tapi dalam masa sama masih harap dapat diselamatkan. sbb ni first pregnant. saya tnggu setahun lebih sis

Saya mula2 pn mcm tu kandungan spatutnya dah 8week tpi scan 6week just nmpk kantung dua hri lps tu scan kat hospital dah nmpk bby siap nmpk heart beat dah 7week 6day ..