Fed Up HB Low

Saya ni dah naik fed up, tiap kali check HB, rate makin drop. Pantang makan dah, makan protein sayur hijau pun dah. Dengan KK setiap dua minggu kena datang check darah. Memang takde cara lain ke naikkan HB tanpa makan pill iron? Sy makan je pill tu termuntah balik. Tak serasi #hblow

48 Balas

Minta tukarkan jenis ubat.. Banyakkan je makan syur daun hijau, jambu batu, daging, hati ayam, buah delima or buah naga merah.. Kalau ada minum susu, jarakkan 2 jam Sebelum or selepas mkn.. & jarakkan juga mkn ubat tu 2 jam @ 1 jam setengah Sebelum or selepas mkn.. Sy berjaya naikkan hb bila sy jarakkan setiap pengambilan masa prgnt hari tu.. Tapi kdg berat la lebih sikit so kena monitor BP KK risau darah kita naik.. Apapun semoga dipermudahkan dan selamat sehingga melahirkn..

ada inform nurse kk tak yg ubat iron tu awak tak boleh makan. minta tukar ubat iron. boleh cuba maltofer, maltofer ni rasa coklat boleh hisap je. xsure kk awak ada ubat iron ni tak. kalau hb makin drop nurse xde check iron dlm darah awak ke? kalau iron dlm darah okay baru nurse/doctor akan buat satu lg ujian drh utk detect awak ada talasemia tak.

1y ago

mcm sya dlu msuk 32w trus drop hb 10.6.. dh mkn ubat smua, mkn jambu batu, minum pati delima masih rndah hb.. last ikhtiar sya makan hati ayam goreng stiap hari, alhamdulillah naik 12.0

saya first makan ubat kk bagi hb tak naik. tukar maltofer naik sekejap turun balik . pstu tukar ke zincofer alhamdulillah stay je makin hari makin naik . dari 10.1 skarang 12+ . kadang2 cara kita makan ubat salah pon boleh jadi faktor hb tak naik . saya makan zincofer 30 min sebelum breakfast / 2 3 jam selepas makan . kalau nk lagi okay makan ubat dngan sunquick atau jus delima

sebelum ni sy pun hb low jgk.. fed up bila dah mkn ubt tp still xnaik hb.. tapi now dah okay.. make sure pengambilan tablet iron kena btol supaya badan boleh maximum kn penyerapan iron.. sebelum makan ape2 1 jam awal kena amik iron.. selepas makan kena tggu 2 jam bru boleh amik iron.. jgn minum caffeine /susu pada masa yg smer /sejam dua jam lepas mkn iron..

cuba makan ni ..nurse kk yg suruh..😅..sblm ni hb sy pon ok...tp bln ni pnya drop drp 12.4 smpai ke 11.5 ..sbb minum byk teh agaknya...elakkan kafein..smpai skrg sy xboleh nk mkn ubt tambah darah....mkn ja mesti muntah truk..cma mkn mnum susu , kurma n byk buah2 ja msa hb 12 lbih tu..xmnum pun kopi teh msa tu..effect truk jgak dropnya gara2 mnum teh ja

Sama dgn saya, tiap mggu kena pergi kk. Awal2 bukak buku 12.2. Lps tu makin drop sampai 9. Haritu ambil darah, KK rule out. Mmg makan apa pun, hb x kan naik. Tapi start 38w & 39w, dah naik jadi 11.2 semula. Saya makan zincofer 2 biji. Mmg makan pagi2 nak muntah balik. Saya makan sblm tido atau time terjaga dari tido. Jarang rasa nak muntah balik.

Saya pun hb low. Tiap 2 minggu kena dtg check up. hb saya 10.8 tapi hari check 11.5. Memang tak sentuh langsung kopi, teh dgn air cokelat. Apa2 yg berkaitan caffeine mmg tak sentuh. Minum air masak dgn air buah je. Makan ubat iron 2 biji sehari. Try je lah mana yg patut. Stress kalau asyik fikir pasal hb low ni.

Saya pun hb low pantang makan pun masih low, dah ikut makanan yg naik kan hb pun masih low, maltofer makan maximum 3 biji sekali pun masih low, tapi ada terbaca kena minum susu. Lepas saya minum susu 2 hari sekali terus naik hb dan perkembangan baby pun okay. Sebelum ni doc kata baby kecik.

1y ago

Sama mcm sy...hb low mcm2 cara buat..mkn maltofer smpao 3bijik. Last2 sy beli susu mamadil tu.mencanak naik hb.pejam mata jela walau mahal sbb xmau ulang2 p klinik kerap sgt huhu..

Sy dulu xtau jgk kenapa semua pil iron yg sy mkn ada simtom yg melampau.. smp pernah pitam dlm bilik air xsedarkan diri.. rupanya sy allergik dgn iron.. so bila jumpa pakar, dia advice utk jaga pemakanan ja.. xmkn pil iron tu.. sy rasa sis better consult balik dgn dr / FMS masa p checkup kat kk

makan kurma bebanyak sis..dulu sy hb low sampai 6..amik injection iron 5kali, hb naik 10..lepastu makan maltofer hari2..then sbelum checkup amik darah tu makan kurma 7biji...hb x drop dah..maintain naik 11 pastu 12 sampai la bersalin..