Berat badan

Saya nak tanya, mcm mana nk jaga berat badan, mantain berat badan tk naik mendadak masa pregnent ni ? Baru 2 minggu lepas checkup berat badan naik 2kg, harini checkup naik lg 2kg ? Cara pemakanan sama je dgn dulu. Misi pun dh bising cakap naik mendadak. Nak makan pun jd tkde mood rasa ? Ada tak mcm saya ?

16 Balas

sy masa mula2 gitu..sebulan naik 3kg smpai kena buat bsp selang sehari 😂 hehe so sy control mkn..no junk food(kdg2 terbabas jgak hehe) lama2 xnk dh..bila lapar..mkn buah2 or kacang2 ke hehe try n error..hehe sy buat gitu..try n error..bila okay..just stay..x okay..sy tukar pola pemakanan..mkn mlm kn jgak nasi tp sebelum pkul 8 mlm 😁 hehe mlm sebelum tido xmkn apa dh..kecuali ubt je ☺️

4y ago

Cuba awak tengok buah apa awak makan mcm saya bila saya stop makan tembikai dgn mangga baru berat tak naik teruk sangat

Hihi sy lagi la mule2 mse msuk 4bulan naik 3.5kg ...kne minum air gule sbb berat naik dadak..dh dpt kputusan xde kncing mnis..lps uh naik lg 2kg..next appoitment naik lg 3kg ayoo nsib xkne minum air gule lg sbb sy punya keadaan bdn ok baby ok so doktor sruh nurse pantau je sy..now dh msuk 8 bulan ok la naik sikit2 dlm 1 kg atau 1.5kg..dri berat bdn sy 37kg skng 8bulan 52kg😁

Saya tkdelh 2 minggu tapi setiap bulan check up mesti naik 2 kg jugak🤣 Tapi tu memang silap saya, saya memang tak control pape, bantai je semua cuma kena tau limit. Benda manis pon saya bantai hari2 sebab craving tapi terkejut jugak sebab tkde diabetes

Biarkanlaa berat nk naik..janji mumy n bby sht walafiat..sy ni dari first prgenent 47kg..skrg dh 32 week..dh 70kg..lgilaa kow2 naik..nasib xde kencim manis😂😂..makan selera..ais mmg x tggl lgsg..musim panas cenghini lgilaa

Saya pun masa first preggy berat naik mendadak masa last2 preggy pastu sampai kena 3 kali minum air gula tapi tak ada pun kecing manis.. Alhamdulillah tak ada effect pape kat baby, baby normal je tak kecik pun..

Sis brape week pregnant? Kene jaga pemakanan sbb takut nnt da sarat lagi banyak naik berat. Cuba kurangkan portion nasi, mkan sikit tpi kerap. Minum air putih bnyak2.

Saya klu g Kk paling risau bila nk timbang😂😂..Tkot berat naik..Tp nk buat cm ne..Walaupon dh control nasi, mlm x mkn lwt² pon berat naik jugak🤦‍♀️

4y ago

Kdg susu buat bert bdn naik mendadak

saya mcm tu jgk . 2 mggu naik 2 kg . baru nk cek 3 mggu naik 1.5kg . saya kurg kan amek karbo . cth nasi amek sikit je . dlm satu snduk mctu je .

Samaaaa ! Saya punya lah jaga makan, naik juga atleast sekilo lebih. Tak kan nak kena makan salad setiap hari .. sedih :(

Sis cuba la vitamin ni sbb saya dh guna bnyk kali alhamdulillah selera makin naik so nnt berat badan pon naik jugak😅