First baby

Saya nak tanya, bayi umur berapa kita boleh stop pakaikan sarung tangan dan kaki, dan jugak barut?

11 Balas

Anak saya masa dalam pantang pakai barut sebab saya tak pakai kan baju , panas , ruam naik kat leher , kepala dan muka . Habis je pantang saya tak pakaikan barut dah, start ajar dia berbaju . Sarung tangan masa pantang tak pakai pun sebab anak saya suka hisap jari . Lagi elok tak pakai supaya baby boleh explore . Kena tengok perkembangan baby juga dah pandai genggam ke belum sebab awal awal ni dia baru nak kenal tangan dia . Stokin pakai sampai sekarang dia dah dua bulan

Hi mommies. After 1 month suda boleh stop pakaikan mittens pada baby but make sure cut the nails before dia cakar muka🤣 After 3/4 month suda boleh stop pakaikan stokin pada baby but bila keluar malam or ke tempat asing boleh pakai kan stokin. Barut tu tk perlu pakaikan pada baby. After menyusu abdomen baby perlukan ruang yang selesa. Barut ketat sangat boleh menganggu pernafasan baby. Correct me if im wrong.

Atas anak jugak, barut baby sy takpakai waktu dia keluar. Kalau ikut apa doktor kata, barut boleh bagi baby sesak nafas kadang ia menekan dada. Sarung tangan jika dia takcakar muka, should be ok kalau nk buka awal. Kalau kerap cakar muka, kena tetap pakaikan. Tiada masa had untuk perkara diatas. Hehe.

Sebulan. Pastu tak pakai. Sebab nak ransang tangan dia nak pegang barang ka nanti. Nurse cakap camtu. Stokin tu nak pakai ikut mommy la. Kalau nak keluar takut sejuk ka, pakaikan laa. Barut saya kejap pakai, kejap tak. Sebab baby macam rimas. Asyik ternaik ke atas dada ja

bg sy pakai je la kot.. and ikt anak.. mcm ank sy suka tenyeh muka dia, even kuku da potong tp rasa risau luka n masa nk mandi dia akn rasa xselesa sbb pedih.. my mom pulak ckp, 5-6bulan baru buka.. hahahahhaa tp i rasa ikt la masing2 mcm mana..

My baby sebulan je pakai mittens & stokin. Tapi bila keluar malam or tempat sejuk mmg pakaikan stokin. Barut bertahan pakai 2 minggu je lepas tu tak pakai dah sbb baby rimas kemudian semak tgk sikit2 naik ke dada dia.

My baby, 2mnggu ja pakai sarung tngn and kaki, kena rajin ptng kukunya la, hanya pakai stokin wktu kluar rumah and during night time,sbb my place sngt sejuk wktu mlm😁, barut? Xpkai pun dri baby😁

klu sy,,bukak sarung tangan klu rajin potong kuku baby. klu x nti dia cakar muka. stokin pla pakai klu jalan & malam shj atau klu kaki dia sejuk. klu barut pla, 1/2 bln sj pki

Lepas checkup sebulan xpakai terus.. sebelum tu selang2 jugak pakai..doc pesan xpayah pakai, biar dia explore guna jari2 dia...

bby masuk 2 bulan dah tk pakai sarung tgn.. bila bby dah stat nk bljr merangkak sy stop bg pakai stokin..