Makanan Pepejal

Saya nak tanya... Bayi saya berusia 6 bulan 7 hari... Boleh ke saya bagi bubur nasi+ayam+sayur?

8 Balas

Bagi bubur kosong dalam 4 hari secara berturut turut.. Awal pemakanan anak hanya 2,3 suap sahaja. Satu hari sekali supaya anak kenal pemakanannya. Nak campur pun ikut rule 4 hari. Jangan terlampau cepat untuk campur dalam pemakanan anak, kesian ususnya baru mula nak proses makanan, risau keras najisnya.

6 bulan biasanya blh bg makanan yang rngan dulu.. Cth puri.. Nasi dan ayam tu terlalu awal pulak... Intro food yang easybnak digest dulu utk perut baby slowly terima benda baru dlm perut..

Utk 6bln cb buat 4days rule utk pantau samada baby sesuai atau tidak dgn mknn tersebut. 7 bln baru blh campur sume mknn 😊

Allah, bru nak belajar makan mummy, sabar dulu k. Kasi dia sayur je dulu pun dah cukup. bukan banyak pun dia nak makan.

Sis ada buku check up untuk anak? Boleh rujuk kat sana panduan dan jadual makan anak

Masuk grup happy baby foods malaysia sis . Kt fb

Ayam tu xpayah laa dulu.. 😅😅

blh je blend halus2