Baby 6 Bulan First Baby

Salam hye semua. Baby kita dah 6 bulan, nurse kata bagi nasi, ayam ngan sayur sekali dengan buah. Mcm mana ya para mommy sekalian jadikan nasi tu bubur yg lembut? Senang untuk baby makan? Tak apa kan utk baby usia 6 bulan ni kita bagi bubur nasi sahaja dulu titis dgn minyak kelapa dara? Tak bagi sayur, ayam dengan buah tu semua? ##seriusnanya #firstmom #ingintahu #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #firstbaby

5 Balas

kalau saya, saya guna 4daysrule. maksudnya 4hari makan makanan yg sama. first nak makan tu saya bagi bubur kosong selama 4hari pertama. dia okay boleh makan. lepas 4hari saya tambah sayur dulu contoh carrot, dia okay dgn carrot. maksudnya berak cantik tkde ruam. lepas 4hari dgn carrot saya try sayur lain. saya try dua sayur dulu. carrot dgn sawi jepun. pastu baru saya tambahkan protein macam ayam ke 4hari jugaa. 4daysrule tu sebenarnya untuk kenal pasti anak ada allergic tak terhadap makanan yang kita sajikan tu. sebabtu kene cuba satu menu selama 4hari. tengok anak serasi ke tak. bubur tu saya masak bubur macam biasa lepastu blend dan saring pakai penapis. kalau saya, saya buat banyak pastu letak dalam bekas kiub ais simpan kat peti beku. jadi nanti baby nk mkn tinggal panaskan je.

1y ago

alhamdulillah. terima kasih puan. sangat membantu saya untuk penyediaan makanan baby.

Utk pengenalan. Bubur halus + evoo dh memadai (4 day rule) . Sbb bby akn mkn sesuap dua sahaja. Dan kalau dia reject pun normal ya, sbb itu benda baru bg bby. Nanti blh slow2 kenal kan dia dgn protein, serat dan buah.

baby sy pun 6 bulan jgk. sy rebus cebisan ayam dulu bg masak bru masukkan nasi dgn sayur. lps tu bila sayur dah masak sy blend semua tu. bg baby mkn 2x sehari. buah sbg snek dia.

boleh je mommy bagi bubur nasi dulu. buat 2-3 days rule. awak boleh follow ig ni, banyak share info pemakanan baby https://www.instagram.com/reel/Co_TODeDN05/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

1y ago

terima kasih ya puan

Sis try follow ni