tak boleh menjahit waktu sarat mengandung

Saya nak jahit tambah zip pada bengkung lama saya masa anak first dlu..tetibe mak sy dtg n ckp " orang sarat mengandung tk baik menjahit" Kenapa tak boleh ye? Sy tanya mak kenapa tak boleh pulak,mak sy ckp org tua dulu" ckp tak boleh n tak baik.. Sy skrg 34w dh...igt nk tambah zip kt bengkung tu supaya senang dlm pantang nty klo nk buang air..

14 Balas

ya sis ada je org akn cakap mcm tu. cuma satu sja. kalau kita buat sesuatu jgn smpai org tegur. sebb kekadang org yg tegur tu lh yg xbgus. contoh kita nk potong ikan or ayam. klu org lain dlm rmh xkisah siapa. klu dia ckap “ eh xbaik org yg mengadung ni potong ayam, nanti kne kt bby” ( itu lh yg xbgus. sebb mak sy nasihat sy. klu buat sesuatu jgn tegur org yg mengadung buat. klu kmu tegur memang lh jadi. jdi buat xtau. sebb itu bila mengadung. kita pg mana je kne guna baju besar2 spya org xtau kita mengadung. or jgn post apa2 kt media sosial. cukup lh bila anak dh keluar dh 6bulan bru org tau. itu lebih bgus. husband sy pun nasihat kt sy spya xperlu ikut2 org. xperlu heboh2.

4y ago

ya berdoa saja. Doa org yg percya itu lebih kuat dri benda2 mcm tu.

Boleh je..org dulu2 pesan berlapik, ada maksud lain tapi sesetengah org just follow bulat2 tanpa tahu maksud sebenar.. Dulu menjait guna tangan, lepas tu ada rumah yg takda letrik lagi. Takut la tercucuk jarum dkat mana2 @ tertinggal jarum merata nanti tercucuk kaki ke tangan ke..gitu jee, zaman sekarang mcm2 kemudahan dah ada..

4y ago

Setuju 👍

Saya memang tak pandai menjahit, MIL saya memang tukang jahit. Dia cerita masa ngandungkan adik ipau yg bongsu ni, dia ambik banyak tempahan menjahit.. dan lahir2 adik ipau punya tekak trbelah.. dia ceritalah, dia pesan kat saya jangan menjahit. Huhu saya pulak mana reti langsung menjahit. Yang penting doa baik2 je sis. Moga minta dijauhkan

4y ago

Itu kun fayakun. Kenapa xpercayakan Allah sdgkan kira ada Allah?

MIL saya tukang jahit. 4 org ank dia semua waktu dia mngadung dia masih amik tmpahan menjahit mcm biasa. Tp dia tiada alahan yg teruk ke apa. Lgi pun itu punca rezeki dia. Apa pun bgi saya ikut kemampuan masing2. Kalau yg ada alahan teruk mmg idok la nk mnjait. Sekadar pndgn saya saja. Apa pun jaga diri dn berdoa.

btul tu sya pun setakat ni ank pertama dn kdua..semua d larang mjahit la..x bole menukul la....tp dgan izin allah ank dua2 sihat....berank normal..bnda smua ni pntang2..kita jgn percaya..cuma kalu bole elak kan je...hnya percaya dengan allah..

rasanya tak perlu fikir sgt benda2 ni.. kalau kita pikir sgt tu mcm nak jd.. sy preg pn buat jugak keja2 mcm tu.. siang ayam siang ikan.. yela dah takde sapa nak buat kat umah.. tpksa buat sndri.. mjahit pn ade juga la.. hope semua baik2 je..

sy dulu siap jahit bengkung...sarung bantal..baju...emmm ok je..xda masalah..tp jgn lama2 sgt la mengadap bnda tu...nt sakit pinggang kite jgk nanggung..

Ya sis kalau ikut kan tak blh. Mak dan org kpg sya pun cakap mcm tu masa sya gandung tak tahu sbab apa. Kite ikut je untuk kebaik kan kite dan anak.

Fikir positif.. macam mana tukang jahit yg mengandung tu nak cari rezeki kalau betul.. fikir baik2 ,doa baik2, semuanya akan baik2..

Boleh je..lgpn dduk asing kan..tp mnjhit jgn wktu ptg dgn mlm, sbaiknya awk bt pagi hari. Sy pn bt jgk. Even kdg suami mil mak xbg..sy bt wktu pagi..

4y ago

Ye sis...sy menjahit waktu pagi...tu pon tk ralit sgt...jahit sikit,luruskan pinggang n bwk brjalan" .. lpstu sambung lgi sikit" .. sy berdoa je lahh semoga sy n kandungn sihat n selamat smpai brsalin n bby membesar dgn sihat semua☺️ Sy percaya apa pon yg berlaku semua atas kehendak n ketentuan Allah