Berat badan naik!!!

Saya minggu ke 23. Sblm ni berat slalu sekitar 64kg ke 65kg. Skrg mngu 23 td timbang mak ai 67.40kg. Stress sis. Nurse pesan tiap bulan boleh naik 0.5kg je. Tp last check up awal bulan 5 haritu 65kg. Skrg da 67kg ?. Da cuba control makan tp tula risau kandungan. Ade sesiapa boleh bg tips atau mmg normal? Tinggi sy 167cm

11 Balas

naik laju sangat memang nurse beleter sikit..klau naik sikit2 okey je, trimester kedua tak silap dua minggu bleh naik 500g saja, dlm buku pink ada tulis msuk trimester ketiga sebulan 1kg limit. tapi kdang klinik tak follow sgt, masing2 ikut procedure klinik. bkn apa klau berat naik mendadak takut ada masalah lain.. bab control mkn tu boleh guna diet suku-suku separuh, jgn risau sbab baby akan serap zat makanan saja, baby tak share mknan yg msuk dlm perut pun..

Saya lagi sis . Drpd 58kg tinggi 164 cm . Preggy je setiap bulan naik 2kg . Skrg 8 month dh 77kg 😌 mmg ada chek appoinment 2x seminggu tu , doktar kata ok , kencing manis semua alhamdulillah tkde . Tpi ada org ckp pembawakkan baby, lagi lagi baby boy. Seb sy scan mmg dpt boy . Senang naik . Tpi tktahulah kan , ramai tegur bdn elok je , tk gemuk 😂 tkdelah besar . Tpi mcm tk caya je boleh cecah 77kg 😂

Kita sama sis .. tggi dan sy naik 2Kg. Tp berat beza laa sy 10kg extra dari awak 😂 X psl kena dtg appointment setiap mggu 2x.. aritu last check ari jumaat 75kg. Dtg balik ari senin 77kg 🤦 nurse pelik aikk naik pula .. tu laa psl nurse. Pdhl dh abis control. X psl doc suruh kena f/up lg smpi monthly appt hujung bln. Aiyoo fening. Sy 26w5D

Makan ikut diet suku² separuh pun dah memadai. Yang banyak makan tu bukan untuk baby pun. Sebab tu badan ibu cepat naik. Permikiran dah salah kat situ... Makan berat 2 kali sehari je. Makan 4 kali sehari dah cukup kata pakar permakanan...

baru rini p check up berat naik 1.5kg dlm masa 2 mggu..so start esok brulang 5x la p klinik cek bp..hihi asal bp n kncing ok naik byk cket pn xpa kot..dah selera makan tu mbuak2 nk buat mcmana kn😂

sy baru checkup dan minum air gula td sbb bwrat badan naik 2.5kg 😌. last month lg doc dh warning kalai naik lebih 1kg minum air gula. harap2 tak sangkut la kencing manis

Sy 159 berat sebelum megandung 59 Semasa megandung 80kg Lge tunggu besalin je nie 38weeks 1days

Sama lah kita. Ahahah tiap kli remind mak Nyer jgn naik sgt ni. Cntrol mkn. Hahha

sis pnya bb mcm sy skrg pregnant 34minggu 4hari bb 67kg, sblm pregnant bb 55kg

X pasti.. Tp ad baca pasal nie.. Jnji bmi jgn lbih dari 27 ke ats