Berat badan ibu

Ada tips tak macam mana nak control berat badan naik lebih dari 0.5kg seminggu tu? Rasa macam dah control makan, tp setiap kali timbang mesti doc kata lebih. Help !!!

9 Balas

sye 1st trimester berat turun2.. sangkut gdm lg 1st trimester (minum awal sbb ank 1st gdm on ubat) pastu 2nd trimester naik turun sikit2. 3rd trimester bkn naik grams2 da.. kg2 hahaha.. 28w naik 2.9kg sebulan. lepas tu naik 0.8g, 0.5g. sye bkn selera sgt mkn. tp sye mmg gdm so selamat xde la doc nk cek2 gula ape semua.. x mkn byk tp naik juga 😪🥲 enjoy your pregnancy..nnti bersalin turun la berat tu. lpas bersalin anak 1st sye turun 10kg padahal total naik time preg 4-5kg je 🤣🙊

Sy pon dulu 1bulan naik 2kg🤣 lps tu sy buat low carbs diet time breakfast n dinner, suku suku separuh time lunch. Then seminggu sekali brisk walk 20min. Pastu 2minggu punya checkup naik 500g je. Alhamdulillah. Bby pon berat normal ikut week. Try la apa yg sy buat tu. Sbb menjadi! 💕

Sy sbelom² ni duk naik 2kg dalam 2 minggu, terpaksa buat keje skolah check tekanan darah selang sehari, Sy hanya meneruskan kehidupan sperti biasa, mkan mcm biasa, ttiba yg last appointment hari tu ttiba boleh pulk dia naik 1kg je, alhamdulillah dah xyah buat keje skolah.. 😌

9mo ago

nikmati je lah, jngn stress². hihii

sya smpai takde selera nak mkn minum sbb kna ulang minum air gula. dh kali k-3 minum tadi. smpai skg sya dh takde mood nk mkn apa yg d'idamkan. rasa sedih, sbb kna control. stiap 2 minggu naik 1.2kg. dah control dh sehabis baik tiap minggu. ttap naik.

9mo ago

Tu la kan, tapi last 2 weeks saya try control nasi. Lunch makan sikit je lepastu kalau lapar makan biskut / buah. Semalam check up ok pulak, naik 0.5kg je. Air manis pn saya cut jgk tp selang sehari jela 🤣🤣

sy buat pekak je nurse bebel berat naik🤣 dah sy kerap lapar, bawak twins pulak ..dh try control makan lapar pedih perut jugak.cmni la sy ckp kt nurse,,nasi 3x sehari sejak pregnant ni.

Saya masuk trimester 3 ni setiap 2 minggu naik 1kg 🤣 tp sbab bmi normal so sebulan max blh naik 2kg je. Ok la tu ade juga kena suruh control mkan tp mcm susah skit 🤣

10mo ago

Betul la kan? Seminggu tak boleh lebih 0.5kg so 2 minggu 1kg still ok rasanya. Saya last checkup 57kg lepas sebulan 59.5kg. Doc kata lebih 0.5kg so kena check BP every alternate day 😅 BMI saya masa bukak buku pn normal.

2 bulan lepas naik 4kg, bulan lepas naik 2kg, bulan ni naik 5kg . taktahu nak control bahagian mana🫠 minum air gula okay taksangkut

9mo ago

Sama lah saya dah 2x minum air gula tak sangkut tp tu la berat badan naik je manjang tak pernah yg sama dengan apa yg doc saran tu 0.5kg / week.

Saya pun sama sis setiap kali jumpa sure naik berat terlalu banyak tapi baby still tak ikut berat yg dijangka lagi

9mo ago

35 minggu baby 1.9kg still ikut graph tapi 5th centile gitu

Control makan & banyakkan exercise/berjalan.. minum air masak banyak.. inshaaAllah ok