kencing manis wktu hamil ?

Saya masuk 19w dh kena insulin , wlupon dh jaga pemakanan sbaik yg mgkin tetp jgk gula tinggi ? , berat badan menten je tp gula plak yg tinggi , harp sy kuat doakan sy ibu2 ?

7 Balas

Sis elakkan makan nasi, mee2, kuey teaw, bihun.. semua yg process.. roti pun tak elok, tak kira jenis apa pun. Air manis kalau teringin sgt letak 1 - 2 sudu kecil..byk kan minum air.. amalkan minum air lemon.. bykkan makan rebus tanpa minyak.. sayur2 kalau nak tumis pun letak minyak sikit je.. jgn letak gula/ penambah rasa dlm makanan. Jus2/ buah buah pun kena pilih.. mcm pisang, anggur - tinggi gula.. makan buah yg low sugar.. sis google dulu sblm makan. Makanan jenis ubi pun elakkan.. amalkan makan telur, sup ayam.. sup sayur.. ikut pembacaan saya daging pun tak sesuai utk org diabetes. Saya ada GDM masa pregnant tp bacaan gula Alhamdulillah terkawal.. saya risau sbb Dr klinik selalu kongsi kisah2 seram.. huhu.. dlm2 kawal pun kdg2 teringin jg... n dlm2 kawan pun bila check size baby kat swasta ckp ukur lilit kepala besar 1.5minggu dr usia kandungan. Huhuhu

Kalo pi klinik, cuba try park kete jauh skt then jln kaki.. Ada yg buat cr ni berkesan.. Saya time pregnant mmg mnm mns2.. Seari leh mnm 3 tin redbull masa anak 1st. Lum lg ngan air gas... Alhamdulillah semua ok.. Maybe sbb masa tu saya keje byk kuar peluh & terlbh berjln coz jg site.. Masa baby 8 month saya pi sepak bola futsal coz nak lepas gian.. Now saya pregnant 2nd child 19 weeks gak & br ari tu pi main futsal ngan kwn2.. Alhamdulillah hb & gula ok walaupun ada keturunan kencing manis..

kena tengok menu makanan awak. klau ambik menu tu gula still tinggi means kena ubah or kurangkan.. penah jumpa dietician ke tak?

Sis ada keturunan kencing manis X? Klu ada lagi kne pantang sungguh2 pemakanan huhu

Watch out carbo intake. Low carbs more to vegetables. Banyakkan protein and fat

boleh share x brp bcaan gula?

InsyaAllah xda ap2 tu..