kencing manis

Mcm mna momy yg ada kencing manis semasa mengandung kawal gula yg tinggi ya.....??? Sy dh pening dh cuba xambik nasi yg byk dan minuman manis... Tp still tinggi jgk bacaan gula

13 Balas

sy bnykkn minum air masak dan makan sayur.. nasi tukar beras yg mahai sikit yg untuk diabetes tuu.. susu pun ambil yg lowfat.. air manis sy ambil kdng2 jea.. pastoo makan ubt apa yg diberi.. tinggi kea tak sy diam jea.. hihi.. nk kwl agak sukar masa pregnant sebb nk itu ini.. tapi kena juga cuba..

buat research dkt group fb/ dkt google mknn yg low GI n mknn apa yg boleh naikkan kadar gula.. buah2an xsemua buah yg boleh.. n my sis dlu masa pregnant dia blend buah peria dgn buah epal hijau, so far bacaan gula dia menurun.. n kalau nk mkn nasi, sis blh buat suku2 separuh..

Macam saya, saya kerapkan minom air buah epal hijau, blend sendiri letak gula sikit je tak letak lagi better laa tapi masam sangad pulak huhu. Alhamdulillah ok je bacaan gula saya walaupon kdangtu ada terambil makanan manis manis. Saya check sendiri katrumah, ada alatnya.

minum air masak banyak, malam jgn makan dah.. sbb nk control gula masa pagi esok nya tu.. ikutkan sy pun sllu tinggi bcaan gula..tp bila masuk hospital tu , bacaan elok je 😂 sbb tk mkn benda manis2 kot, mjur tk kena insulin

biasa sy minum just delima ja.sebab kandugan anak ke 2.3 sy tinggi kencing manis sampai makan kena kawal.anak 4 dan sekarang alhamdulillah tiada kencing manis.hb sya pun cantik

awak amalkn mkn peria katak tu je...sye mase ank no 2 pon mcm ni...lg 3 4 ari nk g klink mmg mkn sayur peria katak tu je....hehe...Alhmdulillah semua bacaan dikire normal..hehe

4y ago

Sama mcm sy masa ank pertama Tiber kena kencing Manis so mmg bykkn makan peria yg pahit2..sebelum nk cek kelinik mmg makan Tu dulu so bacaan semua ok🤣

Stop makan benda manis,makan nasi yg rendah glycmc..beras haryana kalau x silap. Makan buah n sayur byk.makan buah peria tetapi jgn selalu.

Kurangkan mknn yg bergula byk...bykkn minum air putih. Mkn epal hijau..tu sy lh GDM pregnant ketiga nie..nsb GDM on diet

tukar beras ke parboil. insyaAllah ok. minum air masak secukupnya. kawal sugar intake n hindar junk food

banyakkan makan/minum masam mcm ape hijau, lemon withour sugar.. kalau boleh elakkan makan nasi panas..