Gdm makan ubat

Hi. Nak tanya ibu2 yg ada gdm yg kena mkn ubat or insulin. Makan kena jaga jgk ke atau blh je mkn byk asalkn hari2 mkn ubat@cucuk insulin? Sy skrg 8 bln gdm on diet. Mslah skrg sy tk dpt kwl mkn dh. Lpr sgt. Bila hari check bsp je sy jaga mkn sbb tk nk gula naik tinggi. Tp hari lain sy tk dpt kwl dh lpr sgt. #seriusnanya #bantusharing #firstmom #pleasehelp

5 Balas

seeloknya jaga je makan. makan sikit tp kerap. tp jgn la sekali makan tu menambah2. kena tgk tiap kali makan tu byk karbo ke mcm mana. dah 8 bulan nak hujung dah tu. teruskan on diet. kalau on ubat/insulin nanti kena serah diri awal, tak boleh bersalin ikut due. sy gdm on ubat, pg sarapan kuih/roti. tgh hari lunch suku2 separuh sayur byk2 sbb taknak sembelit. lepastu ptg kalau lapar sy makan buah. oren/epal. mlm sy minum kopi/susu kambing/nestum & makanan ringan2. sy makan nasi sekali je sehari. Alhamdulillah baby membesar ikut usia & bsp cantik.

sy bi cucuk insulin pn naik gak gula tp bwah 10. .dh xlarat nk jaga dh letih sngt. .mkin dijaga makin. .naik makn jela selagi boleh cucuk pun sy kdang2. .cucuk kdang2 x sbb dh xdaya lah nk cucuk je. .lps tu kena buat bsp dtg kk lotih dibuatnya. .hrp2baby okay la. .sy mmg cmfrm aerah diri awal 37minggu kena serah dh. .mcm ank fist 37mngu trus branak alhamdulilah normal

sy pun buat macam puan juga time nak bsp mmg kawal sikit makan. Hari lain tu makan je tapi ikut portion. Perut dah lapar. lagi kita insulin makan je awak. takut hippo. kalau stress pun boleh jadi gula dalam darah naik.

klau sy dulu nurse kata boleh je makan bnyk sbb da cucuk insulin..tp klau nak makan banyak pastikan makan sayur hijau banyak..sbb dietian ckp tu yg kawal paras gula kita..jgn pulak bahan kek ke biskut manis2

1y ago

hba1c dari darah sis bukan urin.

tetap kena jaga makan minum..amalkan diet #lcns low carbon no sugar.