Macam mana saya nak tahu yang saya benar benar hamil

Saya last period 20/6/2024 tetapi selepas itu saya kekejangan perut, selera makan kurang, sakit belakang, sakit kepala, mood swing, dan muka naik jerawat, jadi saya guna kan PREGNANCY TEST, keputusan nye negatif,

20 Balas

hi sis.. 20/6 tu sis habis period ya? kalau dalam seminggu selepas habis period sis alami tanda2 gitu mungkin sis dalam fasa ovulation, atau bahasa mudahnya telur sis tengah subur. so sis boleh la kerap bersama suami kalau nak dapatkan anak. next month kalau sis tak datang period seperti selalunya or rasa terlalu lama tak period then sis boleh check pregnancy test okay.. sis boleh baca serba sedikit tentang menstrual cycle, walaupun period tak teratur kadang2 dengan memahami menstrual cycle dengan tanda2 yg berlaku kat badan kita, insyaAllah sis boleh dapatkan anak.. good luck sis!! saya doakan sis berjaya ya

20/6? skrg 30/6...20/6 Tu 1st day period ke? kalau 1st day period Pon,period lum habis lagi selalu nya. period awak 2-3 dah habis ke? ke 20/6 Tu last day or period? confused Aku. terlalu awal nak detect anything..silap2,lum Hari ovulation lagi..tggu next cycle period..tanda org pregnant kdg² seakan org NK period. delay period Tu paling tepat utk upt test. jgn kecewa kn diri dgn test awal2..kdg² ibu yg upt+ Pon bole Ada kebarangkalian Akan Ada bleeding..

3mo ago

org pregnant Akan Kira Dari LMP -Last Menstrual Period ( Hari pertama period) bukan Hari kering period. sabar dulu sis. awak kene faham dulu,iaitu sperma bertemu telur yg sihat baru bole berlaku nya penempelan dlm rahim..tggu Hari subur,bersama dgn suami...kalau period X tentu,kene pki OPK test..Cari time subur, bru bersama.so sperma bole bertemu telur awak.cakap kat suami,bukan habis period bole terus mengandung..kalau X period,bru Ada potential pregnant..ada org xperiod lum tentu pregnant..

Boleh jadi tu simptom nak ovulation tu sis. dia seakan2 sama. cuba beli opk test. time ni sesuai check, check tgok bila terang 2 line. masa tu boleh bersama dgn suami. senang nak lekat 😁 sy pakai tips mcm tu la dulu, beli opk test bnyk2 test stiap hari , dpat je 2 line terang pekat terus bersama dgn suami malam tu. Alhamdulillah skarang dah preggy . semoga sis berjaya jugak

Kalau period dh lambat bru check sis ade org 2 hari Sblm period dh boleh nmpk double line ade org 2 mggu lewat period bru nmpk mcm sy lewat 4 hri bru clear terang keluar double line so sy nasihat sabar dlu prmpuan nieh too sensitive dgn perubahan hormone. Lepas Kahwin period lambat pon normal so apa2 pon biar dlu kalau jenis regular period lagi sng detect kite pregnant

Sy hari tu cek upt nmpk double line tp kabur .Pastu tiba-tiba ada pendarahan berlaku tp sikit.. perut makin sakit setiap hari mcm org nk period..mula doc kta kencing kotor..mntak doc scan,sekali nmpk mcm ada fibroid..bila jumpa pakar, rupanya ada polips..Baru lepas opretion buang Polips.

upt positive baru hamil, selagi negative tu anggap je tak hamil, hormon problem. kalau period lambat pun upt negative means hormon problem, bukan pregnant. upt 2 line yes pregnant.

3mo ago

tq ibu bagi pembelajaran baru

cek bulan depan lg sis kalau belum period jgak, sy pun mcm tu jgak lewat period beberapa hari tp masi negatif bila test next month tu + da cepat ja naik garis

3mo ago

tu laa, sebab period yg nii pun dua hari dh habis,

better g klnik pakar sakit puan tuk buat chckup tu lebih afdhal tuk chck jika ada apa2 abnormal brlaku dlm bdn .mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

Cek UPT jika haid lewat seminggu je 2 minggu. Baru 10 hari dari hari pertama haid kan.... Awal sangat nak cek UPT tu. Pantau dulu kitaran haid seterusnya

3mo ago

Kalau haid tak macam biasa, banyak kemungkinan, kena buat pemeriksaan dgn doktor. Kak ipar saya pantau 3 kali kitaran haid, sifat darah haid nya lain. Buat pemeriksaan dengan klinik ibu anak, ada fibroid. Dapat rujuk ke O&G untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Bukan nak takut kan ya. Sebagai awareness dgn kelainan sifat haid kita