Buntu

Saya kencing kotor, td dh follow up. Doc dh xbg antibiotics dia cuma bg air yg utk diminum tu ja.. Sbb dia cakap dlm air kencing ada darah. Mata kasar kita air kencing tu kuning biasa ja. Dh tu sy balik minum air mcm biasa makan mcm biasa . Kejap kencing warna ok kejap stg kencing tukar warna keruh pulak. Saya takut la. Ad yg alami sama x? Nk teruskan g jmpa doc again x dlm msa tdekat?? Takut betul warna air kencing berubah..

21 Balas

Terimakasih semua yang respon, ujian buat saya.. Sesiapa yang ada masalah kencing kotor cepat cepat atasi ya.. Dugaan bahagian saya, kuman dh merebak ke pinggang walaupun maintain antibiotics kat KK. Alhamdulillah makin baik antibiotics dinaikkan dos. Demi kesihatan baby mommy perlu kuat.. Selamat sembuh yaa yang lain... Air kosong jgn lupa setiap hari..

Minum air barli kak. Sy macam akk jugak dulu kencing kotor tapi xde darah. Mummy saya suruh rajinkan minum air barli. Alhamdulillah kencing jadi mcm biasa. Xde kencing kotor. Kalau tak boleh minum air masak yg banyak boleh lah minum air barli. Sbb sy dulu alahan yang teruk sangat² sampai air masak xboleh minum tu ganti dgn air barli yg tanpa gula.

Minum air banyak2 sis..sy minum 3 botol yg sukatan dia 1.5litre sebotol..saya memang tak minum air manis2 kecuali ada 3 4 kali teringin latte..itu pun sy pilih yg lowfat milk..Alhamdulillah pregnant kali ni langsung tkde kencing keruh @ kotor..pregnant yg sebelum ni pernah alami & sy hanya minum air banyak2..tu je

Sy byk kali kene kencing kotor & kencing x lawas. Mmg sakit. Sy minum air mineral byk2.. kalau trase nk kencing sy tahan kejap pastu br kencing.. bile kencing byk br rase puas. Just minum air kosong byk2 and elakkan air manis..

saya pernah kene dalam urin ada darah...dr siap masuk air guna drip...lepas balik saya minum air masak ja banyak2...esok dtg jumpa dr check dah ok...mungkin puan kurang air dalam badan seperti saya..

Mmg mcm tu...selagi x bersih dia akn brrubah..hbs kn unat and make sure minum air masak byk2.. kerap kencing akn bersih kn kencing kotor tu..sya lg la,aritu smpi mmg kencing tu wrna merah..sbb kencing da bdarah

5y ago

sis, saya pun kencing brdarah baru hari ini, tp sekali jer brdarah lepas tu oky balik air kencing. bahaya ke tidak sis?

Soalan sy dekat doc ritu. "Urine jernih pun boleh detect ada darah ke doc?" Doc jawab "molekul darah tu kecik je, tak nampak. Melainkan kalau yang kencing berdarah, itu memg dh teruk"

Better p hospital sis... Sy ada jgk pengalaman mcm ni tpi doktor bgi sy ubat antibiotics but my sis ckp jgn mkn ubat tu takut effect kat baby.. Bnyakkan minum air putih ja

Sy pn air kencing kotor jgk checkup bln lps..dr suruh minum air barli gn bnykkn minum air kosong..alhamdulillah checkup bln nh dah ok

Sepanjang preggy sy minum air kelapa start 5bulan. Seminggu mesti sebiji tanpa gula. N sepanjang preggy mmg xpenah kena kencing kotor.