Adakah zincofer sesuai atau x

Saya dh makan zincofer 8 hari. 2 kali sehari. Dalam 8 haritu ada 3 kali sy mkn ubat tu lps sejam cmtu muntah. Tp banyak kli mkn x muntah cuma pening dan mual loya. Jadi soalan sy adakah zincofer tu sesuai dgn sy atau x?

27 Balas

saya pula kalau makan zincofer pagi , ptg tu badan tiba2 jadi tk bermaya n cirit birit. orang kata mungkin salah makan tapi 4 hri makan .. memang jadi cmtu ... saya stop makan ok jeh tk cirit birit.. sbb saya makan bnda sama jeh hri2 .. pastu ada yg suggest makan sblom tido ... saya try ok tk cirit birit , tpi ubat pula mcm kurang berkesan , hb jdi makin turun 😅 ni cuba makan ubat dgn minum air limau kasturi pula... kk saya ada zincofer jeh .. nk tukar ubat makan modal sbb kene beli kt farmasi .. ni nk tgk cmne minggu depan hb ok ke tk .. kalau tak juga memang kena pergi farmasi ... sbb nurse saya sruh try iberet

2mo ago

Sama mcm sy. Dh mkn 2 mggu lpstu cek makin turun hb. Sy dh nk tukar ubat. Doktor suruh tggu lg 2 mggu. Next week baru cek hb okk x or x sy mmg nk tukar ubat lain.

Memang dr prescribe 2 kali sehari ke? Saya 2 kali pregnant dr bagi zincofer. 1st pregnancy masa 7m saya amal minyak kelapa dara (vco), hb naik sampai 12.5 terus saya stop zincofer. 2nd pregnancy, dr bagi zincofer lagi tapi saya memang takleh go, makan sebelum tidur pun akan terjaga untuk muntah. Dr tukar ke iberet, naik kan dos 2 kali sehari pun masih tak takleh go. Amal balik vco baru hb maintain. Puan cuba la kot serasi, takyah ambik pil dah 😅

Boleh try obimin or jenama dr UK pregnacare, yg jenama pregnacare sy biasa beli di shopee…dulu nurse bg maltofer dkt sy tp alahan teruk, sy tukar pd obimin & pregnacare…alhamdulillah HB cantik je dr mula hamil hingga nk bersalin..kalau nak beli yg pregnacare makesure pilih yg betul, kalau nak tmbah darah ambk yg ada iron, zinc, vit D & B12, folic acid

Sy MKN obimin...lately nurse tukar zincofer..1 st Sy telan zincofer mmng xboleh buat apa..pening loya kepala jadi pusing xnboleh nk buat apa satu HRI tu..Sy bagitau nurse nk tukar obimin balik ..bnyk2 ubat yg sesuai dgn Sy obimin jer.. alhamdulillah hb okey 12 keatas awal trimester sampai lah Skrang 34 mnggu..

Sye pun macam tu bila makan zincofer. Walaupun sye makan pukul 12 malam. Sye mesti akan terbangun juga untuk muntahkan zincofer tu balik hm. Sye hanya boleh try 5 hari sebab tak larat loya makan ubat tu Jadi sye tukar jadi iron tablet yng kk bagi. Alhamdulillah ok je makan yang tu

memang mula² makan zincofer saya rasa serba tak kena. mual, loya, sembelit. jadi, doktor nasihat utk makan zincofer sebelum tidur. alhamdulillah kurang sikit loya. masuk minggu ke 25 pregnancy, badan saya dah adjusted dgn zincofer, jadi masalah sembelit pun hilang.

nurse saya pesan, makan sebelum tidur. sebab memang akan loya / angin / muntah. kiranya saya letak zincofer dan air sebelah katil, dah nak baring tu, saya makan lepastu terus tutup mata, kalau berjaga memang akan loya. semoga baik baik saja ya

makan sebelum tidur... 2jam selepas makan malam mkn zincofer dengan air samquick in shaa allah ok, itu apa yg sy buat.. ank prtma dlu mkn siang2 mutah loya pitam.. yg kali ni ank ke2 sy mkn mlm sblm tidur..elok ja..alhmdulillah

saya pun macam tu jugak lepas makan terus muntah, tapi saya tetap makan sampai bersalin.. cuma saya tukar cara makan, makan masa tidur set alarm bangun makan ubat then tidur tidur balik.. so takda rasa nak muntah

2mo ago

alamak yeke, ikut orang juga kut awak.. saya kalau dah mamai mmg fikir tidur je.. saya mmg buat macam tu since asek asek muntah, muntah pun pakai tenaga tau jadi penat badan 😅 nanti next appointment boleh bagi tahu nurse kut awak boleh tukar ubat lain..

sy tak sesuai.Saya makan time nak tidur pun time lelap pun boleh bangun nk termuntah sendiri. Last2 nurse kk suruh beli sendiri ubat tambah darah dkt farmasi. Saya beli perisa coklat tu. Sedap 🤭