38 weeks 4 days

Saya dh 38 mggu 4 hari. Contraction dah makin kerap. Malam td dh start rasa sakit kuat, sakit pinggang tapi takut nk ke hospital. Trauma lagi dgn first delivery kena seluk, kne gunting, kne jahit. Macam mana nk prepare mental utk ke hospital?

14 Balas

inshaallah... bila ada contraction tu petanda baik.. pengalaman saya anak pertama, bersalin overdue 41minggu 1hari.. induce 2kali, seluk semua tu tak yah ckp lah, sbb sy jenis yg tak ada contraction, walaupon dah 2kali induce, jalan masih tak buka, so midwife terpaksa buat jalan.. seksa sgt, sy muntah2, siap kena cucuk ubat tahan sakit, siap pakai oksigen masa dah betul2 sampai masa nak bersalin tu.. tp Allah maha kaya. seteruk mana pon kita hadap. inshaallah Dia akan permudahkan. selamat sy lahirkan anak sulong sy. apa pon awak teruskan berdoa dan dapatkan sokongan suami.. redha dan letak harapan 100% pada Allah.. 😇

cara saya, tiap kali contraction tu datang, saya hype diri sendiri, kata baby dah nak keluar, tak sabar nak jumpa peluk cium baby etc. cerita kat suami pasal trauma awak, supaya suami boleh bantu bagi kata2 semangat, pujukan, moral & physical support juga. ajar suami kalau awak start sakit tolong buat sekian2 etc. practice deep breathing, doa nabi Yunus jadikan zikir harian, supaya bila sakit tu datang, semua tu jadi second nature inshaAllah. yukenduit 💪🏻

Fikir Xsbr nk jmpa bby...sy selalu fkir cm tu, jd excited sngt nk p labor room...alhamdulillah selamat lahirkan bby boy ke-5, Januari lpas😂😂😂, wlpn mcm2 pnglaman perit sblum ni, jd lupa bila tngok bby comel, smpai doc ckp sy x serik beranak huhuhu...now dh 4 bln bby, cpt tul dia mbesar....

bila kita pregnant, kita mmg dh tahu kita akan lalui pkara2 tsebut. so awk kena positive, minta doa pd Allah moga lapangkan urusan awk dan kndungan. tolak tepi trauma, proiritykan keselamatan kndungan hsptl tmpt sy pun suami xdibenarkan masuk, jd mmg sendirian dkt LR.

InsyaAllah dipermudahkan urusan. lumrah ibu nak melahirkan, memg sakit tp itulah perjuangan kita. just fkir baby dlm perut tu, kalau lama biar tak keluar lg bnyk komplikasi. saya rasa puan ni dh bersalin kan, lepas je semua tu rasa lega kan 🥰

Fikir baby tu … jgn fikir trauma kita je….Semua yg mngdung mesti kna hdap bnda2 camtu … jgn lambat2 pergi pac nyawa bby tu mcm2 boleh jdi …. Apa2 hal gi trus pac

Semoga Allah permudahkan urusan bersalin sis. Fokus keluarkan anak rather than the pain itself, kita yang nak benda ni gitew. Bila fokus deliver anak dengan selamat insyaAllah kurang rasa fasa2 sakit tu.

sis saya bersalin 38 minggu 4 hari nila teringat plak hehehe. terus ke hospital sis doa zikir banyak2 ye supaya dipermudahkan urusan sis insyaAllah semoga dipermudahkan ye, tahniah in advance!

InsyaAllah, you're an amazing mommy, and you'll do okay ♥️ Allah will be with you every second ☺️ you're strong! 💪🏻 and may Allah give you all the courage n strength 🥰

4w ago

thank you for your beautiful words ❤️

Dapatkan moral support daripada suami. Luahkan selalu apa yang awak rasa. Dalam labour room nanti, boleh borak dengan suami untuk divert rasa nervous tu.

3w ago

alamak,ikutkan due blan 8 nk husband ikut skali dlam LR🥲.