Trauma bersalin

Sy masih trauma dgn bersalin.. bkn trauma kne jahit tapi trauma dgn contraction dan berpantang 🥺 husb nk tambah anak.. tapi sy takut lagi even dah 5 tahun berlalu.. 😭 mcm mana ni? Stiap kali husb tanya nk tmbah anak msti sy nangis sbb takut sgt smpai mengigil dgn rasa contraction.. anak first dulu 27 jam tahan contraction.. tu yg trauma 😭😭 sy offer nk amik anak angkat ja tapi husb x mauu.. apa ibu ibu akan buat ya klu duduk kat tmpat sy?

23 Balas

salam sis kawan saya macam sis malah lebih sikit dia pengsan Lepas bersalin masuk wad.dia punya trauma sampai xnak Ada anak lagi sebab takda orang tolong Jaga yelah suami xda adik beradik mak mertua pun kerja suami kerja sendiri dgan baby ,dah 8tahun baru suami Minta anak lagi sebab anak nya dah besar Kan , lepastu sampai sekarang tak pregnant lagi dah dekat 2 tahun Lepas perancang ,saya paham sakit bersalin SBB saya pun Sama anak pertama contractions lama lebih Dari 24 jam ,bayangkan la sis saya contractions Hari rabu anak lahir Hari sabtu berapa jam saya tahan beranak pun xda pakai bius cuma bius time nak jahit Tu je ,yg kedua saya keguguran Janin 3bulan, saya keluarkan sendiri kat rumah(tandas) Tanpa bantuan siapa2 sbb takut atau nervous nak cuci Tu alhamdulillah saya xperlu cuci ,ke tiga saya beranak dekat 24 jam contractions yg ni lagi sakit sis Dari yg dua2 Tu tapi xtau la saya xserik2 ,ni semua berlaku dalam 4tahun je saya Kira keluarkan 3 orang ,sakit sangat tapi Dalam otak saya xnak kalau dah Tua beranak ,nak beranak time muda biar Ada tenaga Dan lebih tahan sakit.skrg saya umur 26 anak sulong umur 2.8 yg ke 3 baru 4 bulan .saya beranak normal sakit ya amat tapi Lepas keluar Tu lega pantang pun Lepas 2 minggu dah elok walau pun koyak bawah,sis kuatkan semangat paham sakit Dan tahap orang tahan sakit Tu berbeza tapi sis kasian nnti anaknya xda adik saudara,kalau Ada apa2 pun senang bila Tua Ada lebih org nak Jaga,sebelom pregnant Tu inform husband sis suruh stand by org Jaga sis bila pantang Tu supaya Ada org tolong bila lega Hati pun senang Dan badan pun cepat baik.lepastu sis kalau sakit contractions tarik nafas tahan lepastu hembus Cara ni boleh kurangkan sikit sakit Tu ,kalau sis senang nak beranak time labour room,sis kena belajar meneran Tu sis biasa org xtitik beratkan Benda ni padahal Benda ni paling penting juga sepaya xlama2 kat bilik lobour Tu saya belajar meneran anak saya keluar dalam 20 minit 10 minit je .Dalam labour room cuma 1jam Dan 30 minit ni sekali jahit saya beranak koyak banyak Dalam ,saya pun nak tambah lagi tapi suami xbagi suruh focus 2 org ni dlu nnti 10 tahun baru beranak Aku cakap 5 tahun je 10 tahun dah Tua sangat 😅 lepastu tutup kilang kalau dapat perempuan kalau xdapat try 1 lagi la ,maaf panjang pulak

sy tahan contraction 3 hari 3 malam 🥲 mmg sakit n mmg trauma sis, dgn xleh tido nye, minta ubat tahan sakit pun mcm x function langsung 😂 tau2 pkul 2 pagi dorg tolak masuk labour room tapi bukaan baru 4cm, tapi contraction kuat sgt sy rasa mcm nak teran tapi dorg suh tahan 🥲 siap kena marah dgn nurse, tapi time tu mmg xleh nk fikir dh, dh mcm Godzilla atas katil labour tu :')) sbelum g hospital kmain praktis breathing pe semua, time kejadian mmg x apply satu bende pun 😂 uhuk dh lah x tido x mkn, energy mmg x brp ada nk push, pastu pkul 6 keluar lah princess pertama sy 🥰 and ofkos kena gunting huhuu , mmg trauma lepas tu rasa mcm xnak dah, tapi lepas ank dh 6 bulan, rasa rindu nk preggy, tapi takut nak branakk 😂😂skrg anak dh 11 bulan, ckp kat husben nk tambah anak tahun depan cie konfiden, pastu duk dlm jamban eh seram plak nk tambah 😂 erm sy rsa nk tggu ank 2 tahun kot , tapi sis dh 5 tahun, smangat sisss bukan slalu nk bole preggyy, mgkin this time xde contraction ke, sng je branakk , doa byk2 sis dri awal preggy, InsyaAllah Allah mudah kan 🥰🥰❤️

betul sis, try g kaunseling dlu.. sy trauma nk czer.. sbb nya sy nak anak ramai.. 1st dh kena czer sbb songsang.. kali ni sy pregnant dh 23w.. tp otak tk habis2 pikir camne kalau czer lg?? Klau sis takut contraction, maybe sis boleh bincang klau pregnant 2nd ni request czer, takyah bersalin biasa.. tp nanti sis boleh beranak 2 3 anak je lg lepasni (kalau nk czer jgk) yg czer dulu tu mmg plan czer, sbb sy x de bertekak dgn doc utk bsalin normal.. bodoh² je dulu 🤣 ikut je.. doc tnye soalan pun sy x de soalan.. lepas dh czer baru tau camne czer rupanya.. Klau skrang ni tnye utk czer lg mmg sy tk nk.. sy nk rasa contraction, nak skin to skin dgn bby sy.. insyaallah sy akan usaha utk tk czer lg kali ni.. doakan sy ye mommy2.. nak susun anak berderet².. 😂

1y ago

oh boleh ya. okay2. nk minta tu mse bila ya. waktu kandungan ke berapa boleh minta? kat kk? minta advise @Lily and @Missss Nj

sy dlu ank sulong contraction lg lme dr sis 2 hri lebih smpy demam xleh tdo...tp mse tu sbb silap g mnum air selusuh awal sgt...mmg skit 5 mnit skli tp jln xtrbuka...skit giler...mse tu mmg ckp ckup la ank sorg...tp last2 ni ad ank no.2 dh umur 8 bln dh .sulong 5 thun dh...alhamdulillah no.2 xde rse cntrction lme gitu sbb nyer kna srah diri..msuk lbour room strt drip air baru strt contrction 3 jam lbih je mrsa contrction trus brslin.. kalu sy xkn ambk ank agkt sbb kite mmpu mngdung sndri..zuriat sndri..tp xthula klu sis trlalu trauma elok g jmpa pakar...mnda ni bleh dgr dr org yg lg pakar dr ni...mne tau lpas ni trauma sis tu slow2 hilang....

tiap anak tak sama sis. lgpun dah 5 tahun. tak usah fikir benda yg dah lepas. fokus ke masa hadapan. pantang nanti upah CL. biar dorang buat semua. ibu rest2 relax2 je. contractions tu ikut rezeki, ada kejap ada lambat. inshallah kalini Allah permudahkan. kesian suami juga kalau sampai awk request anak angkat tu padahal awk mampu je nk mengandung. kalau perlu, pergi klinik pakar utk puan dptkan kaunseling. perasaan takut melampau, nangis menggigil bila bangkitkan isu tu salah satu tanda keresahan (anxiety). kena cari jalan utk ubati segera.

1y ago

Setuju dgn puan Lily

Setiap anak x sama yakin dgn pertolongan Allah. Mcm saya anak pertama perut langsung x sakit tpi bukaan dah 5cm bukaan 8cm pun tiada sakit apa² dok ckp kalau x sakit mcm mna mahu teran. Last2 dok suntik ubat kat pungung untuk saya rasa sakit dan blh teran. Anak ke dua pula saya rasa contraction kejap kejap sampai hospital 8cm masuk LB 10cm dok pecah kan ketuban teran sekli Alhamdulillah. Skrg anak ke3 in syah Allah semoga Allah permudahkan anak ke2 10thun dah bru mengandung lagi doakan saya ya ibu2😁

jngn takot sis doa yg baik2 kitakn ada tuhan ☺️saya suami tk pernh mintak tambah haha sbb sokmo ada masalah kewagan maklumlah kawin muda dh lekat 😅pastu rancng sendri tk smpai 2 tahun baby dh nk ada baby lagi😂anak sulung sy jahit truk tnpa bius ,no 2 plk jahit sikit je sbb sulung jahit teruk dn rapat jadi sy punya tu hancur sikit doktor ckp 🙃skrg mengndung lagi tpi enthlah apa nasib lpsni🤣semua tk dirancng allah yg bgi😘

trauma bersalin tu normal kot rasanya ramai je rasa mcm tu klau baru2 lagi. mcm sy trauma setahun lebih siap cakap taknak dah ngandung ckup lah anak sorang. tapi bila anak dh dekat 2tahun husb minta tambah lagi sorang. sy ckp boleh tp sy nak checkup kt swasta klau boleh taknak checkup kk sbb penat tunggu lama2. dia pun sanggup 😅 Alhamdulillah skrng tengah tunggu hari nak bersalinkan anak kedua. lagi seminggu dh kene serah diri 🤍

1y ago

sama kta,tgh mnunggu hari jgk ni...seram pon ad..11thun dh xbersalin 😂..smoga dpermudhkn urusan kta mommy smua..aminn

you need to attend kaunseling rasanya untuk atasa trauma dan ketakutan tu. saya sendiri pun anak dah 9 bulan ni masih trauma nak bersama suami sebab duk rasa ngilu yg masa kena jahit episiotomi beranak. tiap hari minta maaf kat suami walaupun dia takde memaksa nak bersama. doa juga dekat Allah supaya ditenangkan hati dan cabutlah rasa ketakutan tu/sakit yang sekejap demi tanggungjawab sebagai isteri dapat dilaksanakan.

bab takut mmg semua mumy rasa.. pgalaman sy 4 org anak xda contrctions,alahan,beranak normal.. sgup tambah ramai.. sekali yg ke5 ni baru ada rasa perasan mumy² lain.. dgn contrction nya alahan yg smpi tgu hari.. hujung² emgcy czer lg.. tetap bsyukur sbb tuhan masi bgi rasa semua tu wlau dgn anak yg ke5 😂 kadang smpi ckp org lain byk sogeh la dgn semua tu..🤭 sbnarnya itula kenyataan 🥰