Hai semua 😢

Saya dah pregnant 16w. Tapi saya ada masalah berat badan tak naik, dua kali dah kena jumoa doktor. Tetap sama je berat. Minggu depan kena dtang cek lagi, kalau tak okay kena refer pakar pemakanan. 😢lepastu ada yang kata sepatutnya saya dah ada rasa gerakan baby, tapi saya tak tahu gerakan tu mcam mana dan ada rasa ke tak. Saya risau kalau apa² dekat baby. Ada tak pengalaman mama² macam saya. Dan apa sebab berat tak naik, baby tak membesar ke atau apa. Saya agak takut, ni baby first saya jadi saya tak tahu banyak hal 😭

9 Balas

sis beli susu utk ibu pregnant...bnyk di kedai jual.btl 16 week ada yg suda rasa gerakan mcm Saya,wlupun 1st bby.tp 16week Masih trlalu awal utk rasa gerakan baby..selalunya 1st Bby,ibu xtau sgt gerakan bayi mcm Mana tp Saya rasa gerakan bayi,Masa 16week,mcm bawah perut Kita ne kena jentik halus je.kalo ibu nak tau,ibu kena rehat duduk.nty ada la tue ibu rasa gerakan.sbb kalo bz ,krja ,bt itu ini,mmg x rasa..❤️ sabar ya ibu 🥰

2y ago

sy dah rasa kena jentik masa 13week mcm tk percaya tp sy dh bgtau doc dan doc kata ya..lps tu doc scan comel je dia tgh pegang mulut dia🤭

sama siss.. sy 15w bru check semalam berat saya turun byk lg kurang drp berat sebelum pregnant. doktor kata awal trimester dua normal sbb bru lepas fasa alahan. scan baby ok je baby makin bsr 😂 mcm sy doktor bg tempoh sebulan tuk naikkan berat. kna paksa diri makan byk sikit la. kalau x selera makan nasi, ratah lauk pun takpe. tp karbohidrat kna ada kna rajin pelbagaikan makanan. buah, sayur, susu wjb ada tak boleh tinggal.

Saya pun jenis susah naik berat. Dah 3rd trimester ni total berat saya naik cuma 5kg je. Tapi tiap kali scan boleh nampak berat baby naik sama dgn perkembangan dia yg sepatutnya. Jadi doktor kata takde masalah. Kena cuba scan swasta untuk tgk berat baby macam mana. Pada masa sama, try lebihkan protein/susu dlm pemakanan harian. InshaAllah takde apa tuu

Berat bdn sy pun mula naik bila cecah 20w. Sblm2 tu turun saja, tmbh masa tu kena covid...lg tak selera mkn minum. Awk blh ke klinik swasta utk scan kandungan. Klu masa scan bby aktif awk xperlu risau. Normally 1st mom perasan gerakan bby seawal 20w.

sy pn berat tak berapa nak naik tp makan dah tahap tak tau dah nak kata apa..sehari tu nak 5x jg mkn..hari2 muka sy je sllu hadap meja makan..bila timbang ringan tp baby pula elok je mbesar kat dlm..sy pn risau jg kalau berat tak naik2 bila appoitment seterusnya

Asalkan berat baby ok masa check up tak perlu risau. Banyakkan bertanya doktor masa check up tu. Adik2 sy naik berat tak sampai 5kg pregnant, adik2 ipar pula naik sampai 30kg. Semua babies lahir sihat

mungkin kurang minum susu or kurang darah dalam badan. dalam 4 bulan or 5 bulan kita akan rasa baby bergerak dan menendang.

sentiasa makan ubat yng diberikan,dngan aturan yng betul ya sis

15w x rasa gerak lagi sis, tggu 20w ke atas