BILA WAKTU SESUAI KE KLINIK SETELAH TAHU PREGNANT?

Hi, saya dah lewat period 3 hari. Saya dah test upt dan ia positif. Jadi, bila ya waktu sesuai untuk saya ke klinik untuk double confirm? kena tunggu 7 weeks ke atas ke atau boleh je sekarang? Harap boleh membantu, saya first pregnancy.

7 Balas

Jika awak gol. berisiko hamil, silakan jumpa doc untuk pengesahan awal kehamilan. pengalaman sy, sy ada spotting dan gol. ibu hamil berisiko, saya wasap je klinik swasta dulu samada klinik blh terima ke kes sy untuk pengesahan awal kehamilan. masa sy buat upt sendiri tu guna strip test je. Tak reti kira berapa minggu kandungan. Doc tlg kirakan, doc scan Alhamdulillah, doc sahkan saya hamil 4w masa tu dan nasihatkan sy buka buku pink segera sbb sy berisiko (advanced age maternity). Call n wasap KK, KK minta dtg esok untuk daftar buku pink, urine n blood test dan scan terus. Doc KK pun sahkan sy hamil 4w. Memang bnyk manfaat jika buku pink awal untuk ibu hamil berisiko. Semuanya dipantau dr awal. ujian Minum air gula awal, kelas diet GDM pun awal dll. Banyakkan membaca ttg kehamilan, so kita tak teragak2 nk buat keputusan dlm sesuatu tindakan.. Allah membantu, InsyaAllah

2y ago

@Siti Maizatul. Klu tumpah darah semasa hamil dan hamil jarak dekat , saya x pasti . Boleh call klinik dulu tanya ya.

Golongan berisiko @ ada masalah kesihatan sperti pernah gugur sebelumnya, kandungan luar rahim sebelumnya, umur lanjut 35+, pnyakit2 ashma/diabetes/drh tinggi, terlalu underweight/overweight sgt ke... sila rujuk doktor secepat mgkin.... Utk dptkn sokongan ubat2an. Sekiranya sis tiada masalah, just jaga mkn+asid folic & boleh tggu 8-10w utk scan dan terus buka buku pink. Mcm ni jimat masa & kewangan. Scan 6w boleh juga, tp majoriti mmg blum ada heartbeat lg... jd blum boleh buka buku pink. Nnt kne repeat scan lg...

2y ago

terimaa kasihhh🥰

8-12w https://chat.whatsapp.com/D2YoMYjnX8e1lC1skBLeaW Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2022 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat ☺️

boleh call kkia terdekat.. lain klinik lain caranya.. ada klinik 7w dah boleh bukak buku.. ada klinik 10w baru boleh.. tny perlu bawak apa.. ada klinik nak gambar scan baby dari klinik swasta sbg bukti kehamilan ..

Masa saya 5w saya tahu saya pregnant. Klinik bg check cumanya klinik x jamin boleh nmpk ke tak masa scan sbbnye masih kecil. Jadi doc suruh dtg lg 2w masatu saya dh 7w. Saya scan dan dah nmpk degupan jantung baby 🥰

2y ago

oh yeke? saya pun tak sure saya berapa weeks. sebab kalau dalam apps kata saya dah 4 weeks 3 days. cuma ada sakit² sikit. takde spotting apa cuma risau.

sy skrg dh 11week tp esk baru dpt date temujanji buka buku pink.. skrg mmg mcm tu ker? atau tempat saya je?

Saya check minggu 6. Nampak heartbeat baby.

2y ago

Minggu 14 sekarang