Sembunyikan dari orang ramai

Saya dah 6 bulan pregnant. Tapi hanya family, family mertua dan kawan rapat sahaja yg tahu saya pregnant. Ada orang ckp "kenapa tak bagitahu org lain, kenapa nak diam je" hm. Saya berdiam je sbb ni baby first saya. Lagipun ramai lagi kawan kawan yg tak pregnant lagi. Takut org kata kite show off pulak. Hm. Apa pandangan kalian ?

93 Balas

Saya pon sama macam Puan. Hanya kawan rapat and family saja tau. Yang lain taktau. Saya bukan taknak bagitau tapi ada kawan yang dah kawin lama tapi tak mengandung lagi saya jadi serba salah nak kongsi good news.

sama la saya pun sorok kandungan, baju pakai gelap2 semua pelik tgok saya kenapa tukar imej, sbb nak jaga hati orang yang dah bertahun2 nak kan zuriat kat opis tu, walaupun anak saya dah nak masuk 3 , saya pun xnk show off sgt,

sma la dgn sy..dr ank 1st smpai yg 3rd ni hnya family n kwn terdekat je yg tau..bkn nk sembunyi kn tp xnk di katakn show off plak..rmai lg kt luar sna yg tringin nk bby kn..sape yg nmpk prut time jmp face to face tu je yg tau

ya betul. saya pun yg ke3 ramai xtahu. yg tahu pun dri mulut org lain. di media sosial mmg sy xde bg hint apa. sbb ramai kawan2 saya yg sedang usaha nk zuriat, dah btahun kawin. xda kawan2 lain rasa sedih depa xda zuriat lgi.

Sy pn fmily & jawan trdekat je..klu nk bg tau heboh di fb ke ig mmg x...ad apa2 brkaitan khmilan di fb sy screenshot je xshare...sy pnh gugur n tnggu lama nk hamil smula..jd sy smbunyikn dlu..nt2 baby da keluar org tau sndiri..

5y ago

Sama lahhhh. Dlm ig fb mmg takde bgitahu pape. Diam2 je. Dah selamat melahirkan baru bgitahu .

dlm islam di utamakan utk menyembunyikan kehamilan dan mengumumkan kelahiran.. sbb kta xtau apa saja boleh berlaku dlm fasa kehamilan ni.. mcm sya mmg x suka tunjuk bump, lg baik org xtau tup tup dh bersalin.. 😊

Sama kita.. sy ttc 9y. Bila tahu preggy baby dah 16w sbb x de alahan, xd simptom2 preggy pun sbb period mmg irregular. Tp asben perasan mood kita asyik kelaut dan nk makan pelik2.. sekali bila test dah 16w

Sy pn x hebahkn kehamilan sis..sy & suami aje yg tau..sbb kami ddk merantau jauh dr fmly..jarang dpt bjumpa..masuk kandungan 6 bln perut dh nmpk..jd dieorg nmpk sndiri..bl ditanye br la sy bgtau..

Saya pn sama sis , dari awal pregnant sampai sudah org sekeliling tak tahu , yg tahu hanya family jaa , bersalin pn family ja yg tahu . Gambar anak pn tak post mana2 . Mmg saya diam jaa .

Samalah kita sis. Dh 6 bulan tapi still keep in silent. Gambar ootd tu mmg berzaman lah dh tkpost 😂 melainkan kalau org tnya pregnant ke, then iwill said yes.

5y ago

Hehe sama. Socmed dah lama tak update. Kalau update pun gambar lama haha