Pregnancy Announcement

Hi semua mommies, Bila mommies semua bagitahu public yang mommies pregnant especially in social media? My family, close friends and colleagues kt tmpt kerja mmg dah tahu earlier but not to those friends Ive been keep in touch with in social media. My family nak buat majlis doa selamat/baby shower when I’m in 6 months. Is it okay to announce that time or tunggu lepas delivery baru selamat? But of course masa tu kita akan jemput org dtg to celebrate tapi org ckp seeloknya sembunyikan kehamilan, hebahkan kelahiran sbb takut macam2 sekarang ni penyakit Ain lagi. #dilema

29 Balas

First pregnancy gugur..masa tu i bagitahu keluarga semua termasuk mil .. But my mil side diorang macam perli2 i,so tht time i tension dan sedih sngat2. So yg second pregncy ni ,i tak bagitahu sebelah husband side pun,i just bagitahu belah family i sahaja.Suami pesan biar keluarga dia nmpak sendri,tak perlu nak bagitahu.So sekarang i tgah menjalani pregnancy i dengan bahagia tanpa tekanan dr keluarga sana..cuma kalau dia perli i buat bodo je. So kalau for me,nak annoucemnt tu boleh aje,tapi at least biar kita lepas first trimester,means baby tu dah jadi..

5y ago

Mcam tu pun ada ke.. dah nak gugur bukan salah kita pun.. bila gugur means ada yg tak kena pada kandungan tu, mcam ada kecacatan or something yg berkaitan sbab tu boleh gugur, klau hidup mngkin ada masalah lain.. takkan dah tua pun tak paham konsep rezeki lagi 🤦🤦🤦

Sy tkde bgtwu sapa2 pun .. Mula2 bgtwu mak jer , mak mertua ,, jiran2 pun tahu lambat , tu pun mak yg bgtwu ,, yelakan . Klu dah asyik sibuk tanyakan pasal kita ni , tak pregnnt2 lgi ke dh 2tahun kawen .. So mak pun bgtwu lah jiran2 yg bertanya .. Kawn2 yg bertanya . Takkan nk tipu pulak kan .. Sy jenis tak share sgt dekat socmed . Skrg dh 5bulan .. Adik bradik yg lelaki pun ad yg taktau yg adik dia ni pregnnt😂 dorang ingat sy ni makin gemuk sebb makan byk . Hahaha dulu kurus , skrg tembam , so adk bradik lelaki ingat sy nii kuat mkn . Hahahaha

I tak bgthu public. Bila dpat tahu preggy je kami husb and wife just bagitahu ibu and mak mertua. If adik beradik/ipar tahu pun melalui parent je. 😂 Saudara mara tahu time 7 bulan itu pun sebab kakak buat party birthday anaknya kat rumah parent. Kalau tak memang sedara mara tak tahu 😂 Kawan² yg tahu pun tak smpai 5 org itu pn sebab ada yang tanya, takkan nak kata tidak pula. Hehehehe. Macam member husb tahu pun sebab kadang dia kena tukar shift kerja utk hantar sy ke klinik. Jadi diorang akan tahu. 🤣

Saya tak announce pn kt public. Saya mmg nk rahsiakan dulu. Kecuali family dan kawan2 rapat je yg tau sbb kdg2 nk tnya psl pregnancy. Ni anak first. 😬 Mmg saya nk rahsiakan je. Wlpn dlm hati mmg nk announce sngt2. Tp sabar. Sbb masa ni saya 5 bulan. Mgkn masa raya nnti kot saya announce. Ye la. Masa tu kn balik kpg and mesti bnyk je ambk gmbr raya dgn fmly kan. Heeeee. Tp saya prefer rahsiakan. Cuma kalau org tanya n kalau jmpa je ngn kwn2 saya akn bgthu. Hope kandungan kita selamat je. Amin... 🌸

1st pregnt sya bgtau fmly,in law dan sbab rasa gmbira sngt dpt pegnant lepas 3 thun kawin dan dah d usia 37 thun,sya share kat socmed..tapi bila dah gugur,sya rasa sedih dan tak sanggup nk bgtau kat socmed sbab baru je share pregnat kn...last2 sya bgtau juga..lepas sebulan gugur,alhamdulillah melekat balik dan skrg dah 9 mnggu mngikut apps ni...kali ni tak share kat socmed,yer la pengajaran la kan😄

x announced pun dkt kwn2 socmed even yg rpt or ofis lama dlu.cuma yg taw kwn2 ofis skg..famili of coz..sbb penah keguguran yg 1st so yg kali ni org tnya br ckp.sbnrnya risau jgk lg even skg dh masuk 5 bln.kazen suami pregnant 5 bln last year pun x smpt smpai delivery..tu yg x brani nak excited sgt..more kpd berhati2 skit..ingt nnt nak buat mjlis doa slamat jgk tp juz jmput famili n kwn rpt saja..

Sy just inform fam in law n fam sendiri buat masa skrg ni. 2 kali pernah gugur mmg traumakan sy. N now tgh preggy 10w. Me n husband lak sama2 anak sulung. So ini kira cucu sulung lah huhu. BFF and Kawan2 ofis tau pun sbb obvious sgt duk hadap alahan masa kat ofis. 😅 yg penting jaga diri and baby sis 😘 org luar yg x berkaitan, xperlu lah tahu dulu.

Sy mmg jenis yg x update dkt socmed. Cuma bgtau kwn office, family, family in law & kwn baik dlm 2-3 org je.. Tu pun yg mana tahu, tahu lah. Lepas 1st trimester, bru bgtau kwn opis. Ni pun masih ada yg xtau. Sbb kdg2 dlm kita bergembira, mgkin ad yg masih mencuba. Tp terpulang. Terpulang pd niat masing2 sbnrnya..

Pernah announce masa first pregnancy then miscarriage . Second pregnancy ni sehabis baik rahsiakan sebab trauma tapi kalau orang perasan , senyum je and minta doakan :) kalau nak buat doa selamat tak salah tapi mungkin boleh jempu ahli keluarga dan kawan kawan yang tahu je . Just my two cents

Saya pon bgtau org2 yg dekat dgn sy je family,FIL & bff...sdara mara pon taktau sy lg suka dorg nampak sendiri dr kita yg beriya cerita then post in social media bukan semua suka kita gembira + kesian yg masih TTC...moga kandungan sy dipelihara & sempurna kejadiannya😊