?

Sedih kenapa sampai sekarang belum dikurniakan zuriat..kekadang bila tengok kawan kawan yg hantaq pic pregnant test dekat aku teruih sebab aiq mata tetiba jatuh..tak tau sama ada ni tanda happy sebab kawan bff aku pregnant atau aku sebak sebab aku belum dikurniakan zuriat until now..kenapa ya allah engkau uji aku sebegini..sumpah aku cakap kekadang tak sanggup dengan ujian ni..allah nak cerita dekat family sendiri semua tak pernah paham perasaan aku.malah dikatakan lagi masih awal lagi..nak cerita dengan suami suami pon bukan paham sanggat bahasa melayu cakap cina manalah aku reti...kekadang pendam lagi memeritkan ...??

26 Balas

Hi dear.. Sedih saya baca posting ni sebab teringat pengalaman sendiri.. Ada saja soalan ni bila jumpa keluarga atau kawan2. Memang sedih.. Tambah stress bila setiap bulan beli pregnancy test kit.. Jawapan hampa.. Akhirnya saya ambil keputusan saya tawakal dan berserah segala-galanya pada Allah swt.. Saya cuba maafkan orang yang tak habis2 minta saya cek kesuburan.. Seolah kita ni bermasalah.. Walhal saya baru 6 bulan kawin.. Kecewa sedih dan rasa hina pulak. Orang tu lagi lah cakap depan orang lain pulak tu.. Bila saya berserah diri, saya doakan kawan2 yang lain juga diberikan rezeki pregnant. Satu hari, saya pun tak sangka. Saya disahkan pregnant. Masa ni saya langsung dah berhenti berharap dan redha atas ujian. Masa cek dekat klinik tu saya sendiri rasa macam mimpi. Sebab dah terlalu tertekan dan fokus dengan kata-kata orang agaknya, membuatkan saya ni rasa rendah diri dan selalu salahkan diri sendiri. 😣 Allah Maha Penyayang... Saya perasan saya pregnant pun dah masuk minggu ke 6. Alhamdulillah. Saya doakan saudari dan suami dikurniakan rezeki anak-anak yang soleh dan solehah. Teruskan berdoa dan bertawakal. Allah bersama kita dear ❤

4y ago

Tahnia sis...apa apa pon terima kasih..amin

Sabar ya sis .semoga kita semua diveri kesempatan untuk mengamdung. Lain pula cerita saya,hampir 2 tahun kawin, masih lagi belum pernah mengandung.laat2 sy gagahkan juga diri untuk cek kesuburN di kk. Dalam prosess 1per satu ujian, sy diarahkan buat pap smear. Semasa melakukan papsmear sy redha, misi tersebut kata nmpk pangkal rahim sy bengkak. Dia panggil doctor sakit puan, lalu doc pun tgok pelik. 2 org doc yg tgok. Lalu misi tersebut tanya sy, ada ke keluarga penghidap kanser. Sy kta ya 2 belah pihak mak ayah sy ada kanser rahim🥲. Allahu .luluh seluluh luluhnya hati saya ini. Sampai sekarang sy rasa saya ni tak berguna pun dlm hidup suami sy. Dan sampai sekarang suami tak tahu apa result sy. Hari2 sy menangis.bila nk tdur sy tgok muka suami sy rasa bersalah. Sy rasa sy tak guna.buang masa dia je kawin dengan sy tapi sy langsung tak boleh beri dia zuriat 😭 kawan2 semua doakan sy ya, supaya sy sembuh dari kanser ni. Sy juga nk mengndung n merasa mnjadi ibu macam kalian. 🥲

Jgn risau sis, sy pun kahwin 5 tahun baru nk preggy anak 1st tak lama lg bersalin insyaAllah. Sebaikmana kita rancang, takkan dapat lawan rancangan dari Allah. Sy pun sblm preggy dah plan kalau betul xdpt rezeki anak pun takpe sbb Allah da bg rezeki keluarga mertua yg baik, siap dah plan survey mcm mana nak amik anak angkat since 1 family pun suka budak. Tup2 Allah bagi rezeki anak yg paling tak sangka dlm masa tu. So.. mindset kita tu kena adjust dlu, dari bersedih lebih baik bersyukur. Bila bersyukur, Allah akan beri lg byk utk kita. Sis jgn stress2 tau, sbb stress boleh kurgkn chances utk baby lekat juga. 😘 Doakan semuanya baik2 utk sis.

4y ago

😊sama2 dear

Maaf sis2 yg jwb soalan sis ni, minta jgn bg harapan seolah2 folic acid tu boleh bantu nk cepatkan hamil ya. Folic acid x buat kerja tu. Ubat ni ialah bantuan psediaan utk pembentukan awal tulang n otak baby. Bkn utk kesuburan ibu. Harap sis btabah ya. Kwn saya pn begini. Selalu sedih bila kawan2 yg lain pregnant. Setahun kemudian dia bjaya hamil bila dia dh dpt duduk rmh selesa dan kewangan dh mula stabil. Percayalah Allah akn bg rezeki bila sampai waktu yg paling tepat. Sis jgn bhenti berusaha ya.

Hi puan, rezki anak tu ketentuan Allah, tp kena kena ikhtiar. Alhamdulillah.. Ramai hamik selepas ikhtiar hamil dengan vivix. Puan boleh dpt kan vivix dgn saya 🤗 pertanyaan lanjut boleh wasap sye terus. Dan promo vivix akan berakhir 1st march ni puan. Pleaseee grabb tauu! Jimat sgt dan insyaAllah.. Vivix sgt membantu puan dlm ttc journey puan. Sbb dia mmbaiki dri sel. 💕 Wasap qila utk lebih detail ya www.wasap.my/+60163585235

Sabar puan. Allah dengar rintihan hambaNYA. Banyakkan berdoa & bersedekah. Yang penting puan kena luahkan isi hati puan dekat suami. Biar sama2 tahu lagipon kita sebagai suami-isteri susah senang bersama2. Bukan puan sorg je yang tanggung perasaan tu. Bagitahu dekat suami yang puan nak mengandung bulan depan atau bulan seterusnya. At least puan & suami boleh prepare diri dari segi waktu bersama atau sebaliknya. Yang penting puan jgn stress.

Bersabar sis...in shaa allah de rzki ny nnt,sy pn 3thn kwin n tgu nk de bby..sy ggur skli...sy salu byk kn doa n salu bsedekah n niat utk dptkn zuriat...suami salu g smyg jmaat sdekah kt msjid niat utk dptkn zuriat...alhmdulila,xsgka thn ni dh nk dpt bby...rzki ank smua dtg dr allah...mgkn allah bg sis rzki ln dlu..bru rzki ank...kdg2 allah bg sis rzki husben yg baik dlu,jgn rsw n sdih sis...tiap apa yg jd ats dri kte..allah dh tntukn yg tbaik...

4y ago

Alhamdulilah tahnia sis...amin..terima kasih

sabar yer sis.kadang2 Allah akan hadirkan rezeki anak nie bile kita x mengharap sgat sbb dia je yg tau waktu yg sesuai.mcm sya dlu la,memgharap sgat tiap2 bulan x period dan klau period bukan main sedih.Pastu,sya positifkn diri xnk stress2 tiap2 bulan maka sya ckp ngan diri klau ade rezeki anak ada la.Bykkn brusaha dan berdoa.last2 lekat tanpa sedar 16mggu br buka buku pink.

Sabar sis.. sy dah 11 tahun berkahwin, in sha allah blan 4 ni sy akan melahir kan anak slung kami.. apa yg sis lalui tu semua nya sy dah lalui dlu.. apa yg boleh kita buat hnya sbar dan berdoa ya sis.. jgn berhenti berdoa.. allah uji sbb dia tahu kita mmpu hadapi setiap ujian yg dia beri kan kpd kita.. smoga ada rzeki sis utk hamil tahun ni.. in sha allah..aamiin

4y ago

Tahnia sis..insha allah amin

Sis kawen da brapa lama? Mgkin sis boleh check dgn doc bersama suami..utk tgok if ade msalah..sy ade kwan yg dah bertahun kawan..blum ade rezeki anak.. Yg pling pnting Bersabarlaa sis..Allah xbg rezeki anak Allah bg rezeki ikot yg lain... ALLAH tau bila waktu yg sesuai utk dikurniakan rezeki ank buat sis.. Bykkn doa keep positif.. In shaa Allah yg dtg pon baik2 je..😘😘😘

4y ago

Sama2 sis...keep strong okey...😊