Hilang Selera Makanan

Saya dah 5Weeks, saya betul hilang selera makan sekarang, saya paksa diri makan roti tapi ada masa roti pon dah tak boleh telan. Badan penat asyik rase nak tidur je. Bagaimana cara nak tambah selera makan ?

30 Balas

Sy masa trimester pertama selalu fikir siksa betul bila Allah tarik balik nikmat selera makan ni. Perut asyik lapar n bila lmbt mkn skit msti perut masuk angin. Sy x sanggup dh nk alaminya bila teringat balik 😣. Slalu alas perut dgn mkn biskut cicah air je. Alhamdulillah masuk trimester kedua alahan dh makin berkurangan dan selera makan bertambah baik 🤗. Sis sabar ye mmg xboleh buat apa dh. Kena try n error la mkanan mana yg boleh masuk kat tekak. Goodluck ye 💪

Masa saya 5weeks pon mcm sis juga. Masuk nasi pon muntah balik. Now 8 weeks pon still xleh masukkan nasi...muntah balik. Kalau mcd boleh plak masuk. Tapi tu la xmakan nnt perut berbunyi kesian baby...sy paksa mkn buah2 yg sejuk. Sy potong dadu. Tembikai campur epal. Pastu buh garam sikit. Hehe

Saya lalui nya sis masa sy 5w ritu. skrg da 8w. Memg awal2 tu kite akan mengantuk,n saya tido je. nasib sy hw. Selera makan pon mmg xdk langsung. tp mcmna skli pon,sis tetap kena mkn sikit. mkn buah2,biskut ke. janji kena mkn. skrg sy yg 8w masih xdk selera mkn. tgok nasi pon nak muntah 😅

5y ago

Ye sy pun mcmtu...tak de selera nk MKN nasi

Kira ok LA 5weeks kena mcm tu. Sya dulu start untill 2 month tak rasa apa mcm tak mengandung, nak masuk 3month tu teruk . Sakit. Loya. Tak DA selera nak makan but now dh ok sikit ja. Yg penting kita makan. Don't care awak muntah tetap makan juga ok. Paksa diri. 💪🏻 can do it.

Sy pun mcm tu dulu lgsung xda selera smpai berat badan turun mendadak.. Tapi sy bykkan makan buah & sedia biskut & kismis ke mana saja sy prg takut2 lapar sgt, yg pnting perut jgn dbiar tllu kosong, kesian baby nnti

Klau tkde slera jgak nk mkn, cuba mkn buah2...sya msa trimester prtma pon mcm sis jgak xlalu nk mkn, pstu asyk rase penat jek dgn lapanye tpi xleh nk mkn, so i try mkn buah2 bru ok...

Terima kasih semua, tapi ini soalan saya 8 bulan lepas. Alhamdulillah saya dah bersalin czer selepas warded 4 minggu and discaj wad ngam2 2 hari sebelum PKP baby da 2 bulan 😘

Sama lah dgn sy.. Cube mkn buah epal hijau n susu HL... Mkn skit2 tapi kerap kali.. Jgn smpi perut kosong, tuyg mbuat kita rs pening loya.. Jgn lupe mkn vtmin utk kandungan..

Saya pon... Nk xnk.. Saya paksa diri mkn jugak sebab risau baby dlm perut.. Pastu mlm xtahan sgt lapar.. Saya kene minum susu bru boleh tido.. Kalau x.. Pedih sgt2 perut.. Lapar

5y ago

Frisomum.. Ni smlm saya beli Anfamama coklat.. Mcm ok jugak.. 👍👍

Mgkin leh try mkn daun moringa..asli/ capsule..xleh mkn...tp dlm ni ad byk khasiat Tinggi vitamin -zat besi Atlease xde selera tp hb tetap cntik ank tetap sihat..