selera makan berubah

Nak tanya mommy2 kat dalam nih , masa first trimester selera makan mommy2 macam mana ? Saya punya selera makan menjunam terus ke dasar laut ? tak boleh dah nak telan nasi . Sekarang makan mee atau roti . Portion makan pun berkurang dah . Normal ke macam nih ?

18 Balas

Sye masa mula mula pown bnyak xboleh nk masuk..muntah balik..lgblg nasik memang xnk mkn langsung..kadang mkn lauk lauk je.. Pastu lama dlm 20 minggu sye boleh mkn bihun or kwetiaw ..mask sup ke..goreng ke..tomyam ke...tu je la pusing pusing hahaha..suami naik boring mkn yg sama

Masa puasa ni bila berbuka masih normal. Cuma kadang² je takde selera. Tapi memang tak boleh makan nasi, makan nasi je mesti akan muntah teruk. Tapi kalau nasi tu jadikan bubur, muntah kurang. Terpaksa makan jugak walaupun tahu akan muntah sebab takot hilang tenaga masa puasa.

3 buln pertama kelaut dlm selera. Huhuhu yg sy ingat hari2 nak nasi putih n smbal tempe takpon nasi putih ayan goreng kunyit. Walaupon akan muntah balik. Air kene air sirap,kalau air lain. Tekak taknak bg kerjasama. Huhu. 3 kg jgk turun 🤣

Trimester prtma byk mkn buah2 jek, sbb xbole telan nasi...msok trimester kedua pelan2 i telan kn nasi jgak, and skrg dh 6 bulan lbih pregnant nafsu mkn melampau2 😅 brtmbah2 bile mkn, mcm org xpenah mkn...🤣🤣

Saya pun awai² tak boleh telan nasi..sekarang terimester kedua tengah paksa sebab berat turun daripada 47kg ke 43kg..saya takda alah pun..tapi selera mkn kurang..bila puasa okay sikit sebab berbuka saya mkn byk..

normal sis. masa mula2 4weeks haritu kemain makan, tiap 2 jam. skrg dah 10 weeks perut lapar tapi selera makan takde. cuma paksa diri makan buah supaya perut tak kosong n minum air banyak2.

sama laa mcm sy..menjunam ke dasar laut terus.dulu boleh tambah nasi skrg nk habiskan 1 senduk rasa mcm ape je.sabar je la sis..plg byk pun sy bleh mkn biskut cicah milo je.

Normal sis. Jgnkan nasi. Bau nasi masak pun xsuka. Tp saya paksa diri mkn nasi kdg2, 3,4 suap. Sbb mmg xblh telan. Skrg dah msk 13 minggu baru ada selera mkn nasi

Normal sis. Tambah2 kalau ad morning sickness. Jgn lupa makan kurma. Xpe nnti dah ada selera cuba makan balik yg seimbang & mungkin boleh topup dgn susu ibu 😁

Sya klu alahan pun berselera jer nk mkn biarpun kluar balik..sbab risaukn bby klu tk mkn..nsib alahan sya tak la teruk sngt,kdg2 jer rasa mual dan loya..