SEDIH STRESS

Saya baru pregnant 9 mggu. Tapi saya kerap sedih, stress. Saya rasa saya tiada sokongan suami utk saya simpan baby ni. Setiap hari saya rasa mcm nak gugur kan kandungan. Husband saya mcm tk dpat terima bile saya ckp saya tak bole bau asap rokok n vape dia. Saya sedih sgat. Kalau saya sakit2 n mual dia tak berape nk membantu. Saya tak kuat utk bersabar 😭

13 Balas

Asap rokok dan vape ni kita xleh ckp apa dh,ssah tegur diorg ni. Saya suami rkok vape jgk tp dia fhm bila sy sllu halau dia jauh2 bila nk isap.. yg ssahnya org kt rumah tu. Sy tggal d rumah fmily suami n ada atok dia dh tua sgt tp rokok boleh dikatakn sejam skli kot, sgt kuat mrokok, dpn org mngndung ke dpn bdk2 ke main isap slamber je.. sy surirumah stiap msa risau dok bau asap rokok tu, nk tegur ssah dh org tua. Ikutkn xnk duk situ tp mrtua xbg pndah, nasib laa.. bab kerja rumah ni suami pn xbrpa mmbantu, bila disuruh brpa kli bru buat sikit. Down jgk kdang2 ltih smua bnda.. awal2 prnh jgk mnyesal sbb prgnnat suami xthu mmbntu kita ltih sorg2.. tp lma2 fkir baby xsalah, tu rezeki allah bg, bkn snang nk dpt, stgh org ambk msa nk dptkn baby ni, so sy kuatkn diri abaikn org lain tu, jaga emosi sbb boleh kacau baby. Bab rkok tu doa jelahh byk2 mntk dijauhkn bnda xdiingini, ssah elak sgt dh bab tu org laki ni.. kita yg tgh bwk insan lain dlm rahim ni jaga diri kita je elok2.. sis kuat okehhh ,u can do it 🤗💪🏼

sy msa anak first n second pun sama. tegur la brpa ribu kali ttp akan buat. xtau dh nk buat apa. kdg ksian kt anak first tiap hari cium bau rokok. kecik2 dh rosak paru2. tp tula dugaan kta hidup berumahtgga.. klau sy cium bau rokok dkt luar sy masuk blik terus. pujuk diri sendiri. klau hari2 jadi hari2 pujuk dri sendiri smpai makan hati lebih banyak dri makan nasi. jgn smpai diri n anak ada jdi pa2 je. 😄

saya dulu kalau suami hisap rokok nt saya tutup hidung dan kipas2 asap tu ...lama2 die paham sendri yg saya x suka bau asap rokok... tiap kali nak merokok die akan keluar rumah ... x lama tu harga rokok naik melambung dan suami memang seorang yg berkira ... jd dia sanggup berenti rokok sebab harga rokok mahal .... dan dia memang nak berenti merokok... saya yg ajak suami pergi klinik berhenti merokok

hi sis . jangan fikir macam tu tau tak baik . kalau suami awak tak boleh terima biar kan je dia . kalau dia merokok sis pergi je jauh2 daripada dia. sis kena ingat anak tu rezeki untuk diri kita. dekat luar sana ramai perempuan yang macam kita nak kan zuriat , so fikir baik2 okey . hug ❤

pujuk hati puan... Sayangi diri dan kandungan. Jauhkan diri drpd asap rokok. puan dah tegur suami kan.. puan dah jalankan tanggungjawab puan. Sekarang, puan kuatkan diri, jaga diri, jaga sihat, jaga emosi, doa banyak2. Doa ibu hamil ni, InsyaAllah dimakbulkan.. Hugs. ❣️💐

sya sma mcm awak masa pregnant 2nd ni.. tapi masa pregnant 1st tk prnh laki bagi hidu so skrng sya pukul shja dia sbb bkn psal tk blh hidu cuma asap tu tdk baik untuk ksihatan anak sja.. dan dia fhm.. mngkin suami sis blm tahu lebih luas psal pregnant cuba bawa bincang pelahan2..

allahuakbar.. sabar.. tenang.. bnyakkan istigfar sis.. tak baik ckp mcm tu pd kandungan. suami awk pun x bole la mcm tu.. klau awk rasa mcm tu. awk jauh je dari dia bile tgh merokok tu. jgn stress n sedih.. kesian kat bby..

sentiasa dekat dengan Allah.. insyaallah setiap masalah pasti selesai..anak rezeki buat kita ..semoga km dikurniakan kesihatan dan kesabaran Aamiin ya Allah ya mujib 🤲🤲🤲😘❤️❤️😘

sabar sis kuat demi baby ey....klau laki awk degil isap jgk rokok dpn awk nnt awk lari je tmpt lain....baby tu nnt bile lahir dye akn buat awk bhgie...😊

Jgn emosi. Fikir baby tu. Kesian dia nnti sbb byk kesan bby dpt nnti. Slh 1, tumbesaran