Hb low.

Saya baru 17weeks. 3rd checkup pagi tadi hb turun dari 12.4 ke 10.7 padahal vitamin semua takde skip. Makan 2jam sblm ambil makan pagi. Risaunya. Tp td doc dah tukar bg zincofer, tak bg makan ubat 3 serangkai tu lagi dah. ?

1 Balas

Makin meningkat kehamilan makin banyak darah yg diperlukan. Sis bukan makan ubat je,bantu tambah darah dgn makan makanan yg kaya dgn zat besi spt ikan bilis,hati ayam,bayam merah dan jambu batu. Banyak lg makanan yg kaya zat besi,sis bole google. Zincofer tu dah cover semua pil hematinik. Makan sebiji dua ikut nasihat doc dah cukup