Hai ibu2. Boleh tak share jenama ubat naikkan hb yang ibu2 ambil.

Sy makan zincofer iodin table dah sebulan tanpa miss makan tetap hb low juga. Ingat nak tukar brand lain. Tp doc kk bagi ubat yg sama.tak pasal2 kena anemia dan kena pergi kk 3 minggu sekali check darah.. Ubat apa paling bagus ya? 18 w

7 Balas

Hai. Awak ada tanya doctor ke nak tukar? Berapa bacaan hb? Saya pun makan zincofer tapi hb kejap maintain kejap turun sikit. Pastu bincang dengan doctor & nurse, diorang tukarkan iberet & saya beli maltofer sebagai tambahan. Naik lah jugak sikit 😅

2y ago

Minum sunquick tanpa gula tiap malam . Dan boleh makan jugak dgn ubat .. saya makan maltofer .. sehari 3 biji doc sruh makan .. maltofer beli di farmasi .. saya makan ubat lain hb langsung tak naik termasok ubat klinik . Lagi pening ada lah .. hb dari 7 .. sekarang naik la 9.9 😂 cek darah takda talesimia cuma iron kurang dalam darah .. boleh try maltofer .. sya kunya ja makan maltofer tu .. lagi satu elakkan makan ubat dgn air berkafein atau susu .

sy mkn dri usia kndungan 3bulan tp xselalu laa jrg2 je...usia kndungan 7+ bln keatas blh laa amalkn untuk mudh bersalin..kalau alahan pun elok amalkn minyak kelapa dara...sy xde alahan

Hr tu msa sy chekup...misi ni ad gtw..cuba amalakan makan ubat dengan air limau tanpa gula...insyallah hb mention smpi brsalin....sy pun bt mcm tu...kdg ng air sunquick tanpa gula...

Saya makan maltofer fol. hb 13-14. Saya makan jambu batu, buah naga, ikan cencaru goreng, kacang kuda rebus. Kopi milo nescafe mmg saya tak minum. Teh minum tapi secawan sehari je.

Awk cba mkn jambu batu...amalkn mnum sunquick..Nie sbg mknn bantuan.Ubat kna try error jgk.sy mkn obimin.ok..ada cba Zincofer tp xsesuai dgn bdn..jd pening sll wlpn Hb ok

2y ago

Dah makan jambu batu, buah delima, sayur bayam, buah naga..sama je. Hari2 sy makan. Risau dekat baby. Cara makan pun dah betol kena jarak kan dengan minum susu 2 jam atau lebih.. Teh, milo, kopi, nescafe memang tak pernah minum spjg pregnant.

mkn jambu batu ,air sunquick suam,delima dan sy mkn minyak kelapa dara D'aura....ubt kk kdg2 trmiss jugk 😅 tp alhamdulillah hb still ok dri awl prgnt smpai skrg 11+

2y ago

salam sis.maaf tnya mkn myk klpa dra usia kndungan bpa ye skrg

cuba maltofer pulak sis