cabut gigi

Saya baru 12minggu. Gigi bengkak. n pergi klinik gigi doc bagi ubat n suruh after 2 minggu cabut gigi geraham atas kerana terlebih tumbuh menyebabkan gigi geraham bongsu sakit. husband tak bagi cabut. kalau boleh tak nak cabut takut risiko. tapi bolehkah cabut gigi semasa mengandung?

14 Balas

Saya 7 weeks dh sakit gigi sis.gigi geraham berlubang. Berlubang teruk. Then sblum preg dia x sakit apa pun. Cuma tau dia teruk bila sy dpt tau sy preg. Dh lah ni anak pertama. Dh 3 kali jumpa doktor gigi. Cdangan smua sama.hnya dibnarkan cabut bila trimestr ke 3. So skrg utk elak sakit doktor buat tmpalan smntara. Smpai lah kdungan dh kuat nnti bru boleh cbut.

4y ago

Lepas tampal ok sikit jer sis.tpaksa tgu 4 bulan kandungan.bru dpt cabut. Dh cabut bru lega

Sy mengandung 1st dlu cabut 2 batang gigi.tp doc advise cabut bila masuk trimester ke-2.14minggu ke atas ataupun bila alahan dah bkurangan.doc bg bius setempat je,area nak cabut sj utk bius.bahaya lg klu x cabut sbb nti kuman dlm gigi boleh masuk ke plasenta.klu masih bengkak, biasa doc bg ubat antibiotik dlu lepas seminggu baru boleh cabut

sya selalu skit gigi time pregnant .. dri anak pertama smpai anak no 3 .. skit sekejap jer .. kdng dah msok 6 bulan x der skit lagi dah .. rugi kalau nak cabut .. dulu masa anak pertama hampir sya nak cabut .. nsib x jdi sbb sya tahankan aje skit tu .. dah lama2 , x der skit lagi .. nsib baik x jdi cabut😁

1st pregnancy gigi sy pun baru tumbuh. Suami tak bagi cabut. Sy sendiri pun takut cabut. Sy tahan je sampai lepas bersalin. Lepas tu gigi dah habis tumbuh tak ada dah masalah gigi. Gigi bongsu sy pun tumbuh senget. Kalau ibu rasa tak tahan sangat, cabut je masa 2nd trimester.

4y ago

Puan dah cabut belom gigi bongsu tu?

Seelok nyer semester ke 2 boleh cabut. Saya sabut gigi bongsu 2batang mase 6minggu sbb tak tahu pregnant mase tu. So sy pegi check doctor.. semua okay ja. Now da 30minggu da

4y ago

Lps habis bius sakit tak sis? Ade apa2 side effect tak lps cabut tu? Mcm pendarahan tak henti ke, bengkak muka ke, kebas pipi ke, tmpt operate kuar nanah ke..

Untungnya doktor suruh dtg lg dua minggu .. Sy doktor suruh dtg cabut masa usia kandungan 4bulan 😩😩😩 tahan jela kalau sakit tu serang balik .. Addoiiiii

Mmg x dibenarkan sbb semasa mengandung hormon bertukar dan tisu2 badan jadi lembut , kalau cabut byk pdarahan yg kluar kemungkinan akn mbahayakn ibu & kandungan..

4y ago

Maaf saya mahu tanye..saya mengandung 8w6hari haritu saya cabut gigi dan doktor siap bius..adakah bahaya pada kandungan saya?dan masa itu saya belum buat buku lagi..

Sy cabut gigi geraham kanan atas bawah pada trimester ke2..kluar jg la air mata..alhamdulillah gigi geraham yg atas tu tumbuh balik😅

Sebaiknya puan maklumkan pd doc yg puan mengandung. Kalau doc sedia maklum puan mengandung, ikut jela prosedurnya boleh atau x. 😊

Boleh pada trimester 2,boleh pergi klinik gg dulu untuk check up.. Nanti ape2 doktor akan bagitahu..