cabut gigi

Saya baru 12minggu. Gigi bengkak. n pergi klinik gigi doc bagi ubat n suruh after 2 minggu cabut gigi geraham atas kerana terlebih tumbuh menyebabkan gigi geraham bongsu sakit. husband tak bagi cabut. kalau boleh tak nak cabut takut risiko. tapi bolehkah cabut gigi semasa mengandung?

14 Balas

Sy mengandung 1st dlu cabut 2 batang gigi.tp doc advise cabut bila masuk trimester ke-2.14minggu ke atas ataupun bila alahan dah bkurangan.doc bg bius setempat je,area nak cabut sj utk bius.bahaya lg klu x cabut sbb nti kuman dlm gigi boleh masuk ke plasenta.klu masih bengkak, biasa doc bg ubat antibiotik dlu lepas seminggu baru boleh cabut