Tolong saya bg pendapat ☹️

Saya 28w lebih, nurse suruh start kira dari 9 pagi. Tapi saya selalu sambung tidur lepas subuh. Sebab rasa lemau je badan. Bagun pukul 10 lebih , mandi2 pi kerja. Siang mmg busy. Baby aktif time petang sikit smpai nak ke malam. Mmg wajib ke kira start pukul 9 pagi. Takleh ke lewat sikit ke 😅 Runsing pulak selalu habis kira bila dah dekat 9 malam. Takpun lepas pukul 9 baby aktif betul. Runsing perlu ke pergi hospital. Sbb mmg baby tak aktif siang, gerak tu ada lah, cuma nurse minta tendangan kuat. Hmmm masalahnya baby tendang kuat waktu malam je. Siang halusss sangat. Nak kira pun sebersalah. Ada tak moms yg experience mcm tu jugak? Apa saya boleh buat bg baby aktif siang? Takkan saya nak baring jee time kerja😅

2 Balas

mcm sy masa start kira gerakan tu, pattern bby sy tendang tak aktif sgt. tp dia aktif berpusing. terasa betul kalau dia berpusing. so boleh baca gerakan dia. sy ambil kira yg berpusing tu. so tak harap tendang. kalau ada tendang, ada la.. ikut pada pattern bby sis sendiri. sis yg tau apa benda gerakan yg kuat bby buat. xkesah sama ada tendang,gerak,pusing. tp yg kuat. mcm sy pun kadang trtidur jugak. pkul 10 lebih bru bngun, so start dri tu sy pantau gerak dia.. even siang dia gerak halus ke, mesti akn ada time gerakkan kuat dri yg halus2 tu..yg penting dlm sejam tu ptut ada gerakan. kalau x,tepuk2 lembut perut/duduk sandar/bring ngiring kiri/kanan. kita sendiri tau pattern bby kita mcm mana.. kalau kerja, boleh catat kt dlm fon dulu.. buat group ws/tanda kt ws suami. nnti blik rumah bru salin blik kt buku..kalau bizi kerja pun,adakan masa dlm sejam tu untuk pantau gerak/tendang bby. penting sis benda ni..

Kiraan mmg kena start 9am. Siang bby mmg kurang aktif klu awk byk bgerak. Awk kena rajin kejut bby utk dptkn tendangan kuat. Dlm 1 jam boleh kira max 2x tendang. Sy rasa takde mslh pun.

2y ago

nak kejut macam mana eh ? boleh bagi tips tak? kadang dah goncang sikit pun dia tidur. ada sekali tu saya dah sampai klinik , tgh nak check tu tetiba dia tendang kuat. sini hospital jauh pulak tu. hmmm