Masih confius cara kira gerakkan & tendangan baby

Assalamualaikum semua ibu-2. Boleh bantu saya tak? Seperti tajuk dia atas. Saya dah masuk 28w6d hari ni, semalam appt kat kk. Nurse ada ajar cara kira tendangan baby (kena start kira 7/12 dari jam 9am-7pm). Cara kira saya dah faham. Cuma masih confius mengenai gerakkan baby. Kalau kita rasa mcm ada gerakkan halus/tendangan baby tapi slow/ada gelombang-2 mcm beralun perlu kira sekali tak? Ke kira kalau ada tendangan yg kuat sahaja? Saya confius part gerakkan tu sbb kadang rasa baby tendang kuat sangat. Kadang rasa tendangan tu slow je. Kadang rasa mcm perut beralun-2/ada gelombang kecik-2. Btw saya first mom. Semalam nurse mmg ada explain tapi bila nak start kira hari ni tiba-2 rasa tak confident, takut tersalah tick. Lagi satu, sebelum nurse mintak tick gerakkan baby tu.. saya dapat rasa baby aktif sangat dari pagi sampai lah time nak tidur.. terlalu kuat & aktif gerakkan dia. Kadang time tngh mkan, berjalan atau berdiri dapat rasa dia menendang kuat sangat 😅. So bila nak start tick hari ni, saya perasan mcm dia kurang menendang atau bergerak. Kalau ada pun tendang slow sangat, tak mcm selalu. Itu yg buat lagi confius nak tick gerakkan/tendangan dia. Maaf jika soalan terlalu panjang. Terima kasih kepada yg sudi jawab & share pengalaman masing-2. #ingintahu #pleasehelp

2 Balas

waalaikumusalam.. klau sya, nurse ada bgtau kena kira 3 pergerakan baby..baby gerak slow, baby gerak kuat cntoh dy mnendang dn baby mngeras .. try kira dulu, lpas tu bila jmpa doctor, minta kepastian balik btul atau x cara kira cm tu🤭

wsalam. klu gelembung tu for sure dia bgerak, awk sndri blh rasa beza dia. so valid utk dikira. tak semestinya tendang sahaja, skrg ni fasa kndungan rapid growth..dan pattern dia akn sentiasa berubah sbb keadaan dh mula padat.