Zincofer ke iberet ?

Saya 14w , hb low . Nurse kk bg zincofer . Baru smggu makan , smggu tu jugak sy perasaan makin menjadi2 nk pitam smpai sy tak bole buat kerja , terpksa baring je . Lepas mkn zincofer jd mual .biasa sy mkn sblm tidur , mkn bersama air limau nipis ksong ikut saranan nurse kk . Tapi sy tak tahan . Smggu sy consume , hari hari rasa nk pitam je . Boleh ke sy tukar ke iberet ? Sbb sblm buka buku sy mmg makan iberet . Okay takde rasa nk pitam sllu . Bila buka buku dpt obimin . Cek hb hritu drop 9.8 . Kalau makan ubat kk, sllu nk pitam maknanya ubat tak serasi ke ?? Najis warna hitam tp tulah knp makin kerap rasa nk pitam .saya risaukan kandungan sy ni 😭😭 Saya tak puasa sbb tak tahan lapar , pernah cuba tp jd mggil tk mkn/minum , lagi buat sy nk pitam . Nk kata sbb sy tak mkn sbb tu nk pitam , tak mungkin , sbb sy akn mkn sbb taknk mual nt . Sy anak first jd takde pengalaman bab bab ni . Harap ada yg bole bantu ..tq mmy .

25 Balas

sy masa gndung anak pertama mkn obimin zincofer n iberet sume hb x ok.. da masuk 36w baru naik 12.. gndung kali ni amek maltofer tp belum checkup lg.. mlm2 amal pati gulsan, ad kata bagus utk naik hb..

1y ago

aah ramai jgk suggest pati delima . nt sy nk beli .

sy hri tu mkn zincofer wktu pg mmg ase pening..then nurse srh mkn mlm time nk tdo..alhamdulillah smpi mnggu hri ni ok..hb mkin lma mkin naik xtaw la asbab sy dok mnm air bali atau ape..

1y ago

sy mkn mlm . lepas mkn je mmg mual trus .sy mmg trus tido je .tp tggu laa siang hri .. mmg nk pitam je . mlm td tukar ke iberet . Alhamdulillah hrini mcm bertenaga sikit , kalau tak jd lemah tak bermaya . Smpai berat trun 😭

Saya pun mual2 makn zincofer.. tp nurse pesan kalau x serasi tukar makan obimin balik.. skrnag sy makan obimin je, okay.. tp inform kat nurse.. nnt dia check hb okay x makan obimin..

1y ago

hb sy tak ok makan obimin .

Sy sblm nie mkn ubat ferrous fumarate tp hb naik sikit je lps tu dr tukar ubat iberet terus hb naik byk sikit tp sy mkn 2 jam sblm mkn dan sy minum dgn air limau kasturi..

Sy bru je appt smlm, tuka dari zinkofer ke iberet. Hb drop dari 11 ke 9.4 sbb loya mkn zinkofer tu. Doktor terus tukarkan ubat, dan kena ambik darah jgk utk cek zat besi.

kalau macam tu minta tukar je sis.. bagitau dekat nurse kk tu.. nt dia bagi yg lain.. pergi je klinik jumpa nurse yg attend awak tu minta tukar ubat

I makan iberet folic tu. Iron content dia tinggi. Klu yg lain x serasi maybe boleh cuba yg ni. Tp iberet beli sendiri je kt farmasi, i just inform kt kk je

1y ago

aah sy tgk iron dia pun lg tggi dri zincofer . sy da mkn mlm td iberet , sbb mmg sblm ni iberet . so far hrini tkde rasa nk pitam . mgkin zincofer yg tak ok kat sy.

Boleh tukar ubat kalau dah xserasi.. jgn risiko kan diri atau kandungan ya puan.. blh bincang balik dgn doktor/misi kalau checkup nt ok..

mungkin awak ada anemia. boleh inform nurse kk yg awak kerap nak pitam. bahaya kalau kerap sgt rasa nk pitam

1y ago

sy xde ambik ubat pape awak. sy makan ubat yg doctor bg ja. sy dpt ubat iron ferrous fomarate (xsure eja betol x🙈)+ vit c+asid folid. pastu sy makan ganilia warna purple sbb nk maintain kan hb. hujung2 hb maintain 11.

iberet ok .saya pregnant 36 weeks hb 10 selalu consume iberet sampai 39 weeks hb 12.5