Berapa lama ambik mse naikkan hb?

Sape ada pengalaman hb low.. Makan mknn tinggi zat besi, biasanya ambik mse berapa lama nampak keberkesanan tu (hb naik)? Cepat tak? Contoh mknn : Sayur bayam, kekacang, jambu batu..

6 Balas

saya pon hb rendahh…makan zincofer ja yg klinik bg tuu…slalu saya amik slepas mkn mlm…saya jrg makan zincofer time siang…sbb nak mkn mcm2 lg…klw amik lpas mkn mlm msa pnjg skitt sbb kta nk tdo lg…perut kta ksong pda msa yg pnjg smpai esok pg…tu cara saya..alhamdulillah hb ok…klw dari segi mknan saya makan buah oren ptong tuu lpas tu mnum sunquick tnpa gulaa…buah jambu pon mkn jgak tpi xla hari2…mkn saya biasa jaaa…xda la nk ikut sgt mkn yg bgus untuk ibu mngndung tu…

yg pnting jgn amik mnuman kafein teh smua tuu…yg tu ptong jgak ubat yg kta mkn tuu…sya pon pntg xmnum kopi teh tuu.. tkut dya ggu penyerapan ubat tu dlm bdan kta…jadi elakkan..kt muka surat blkg skali buku pink tu kan ada pnduaaa mknan apa yg bleh apa yg xblehh…try tngok…

teruskan pengambilan pil hematinik. pastikan perut 0 1 jam sebelum minum pil. elakkan minuman berkafein. teruskan makan yg sis mention di atas,boleh tambah ikan bilis juga utk tambah hb

Entahlah sis. Saya haritu 11.9 puasa kafein 2 minggu naik 12 je 🤣 itupun ada juga order teh ais buat rasa rasa. Depends pada badan org juga kot

saya pun hb rendah dulu..skrng alhamdulliah sya amalkn iberet dri dokter..skrng 11 keatas dah hb

2y ago

yg pnting jgn minum minuman kafein..sya amalkn minum susu..dan kuat minum air mineral jk

saya minum sunquick ais tanpa gula kadang2 horlick ais kurg manis, hb sy 12...