Hb low. Hai mommies,macam mana nk buat lagi ya?dah makan iberet dan mknn tambah zat besi yg lain pun

Hb maintain je 10.3,10.4

9 Balas

Assalamualikum awak, awak boleh try jus gulsan untuk hb mmg terbaik. Hb saya dari first pregnant 13.5 tanpa makan apa2 ubat hb sampai masuk 4bulan baru makan maltofer & jus gulsan. Alhamdulillah hb still cantik sampai skrg 12.5 saya mmg takboleh makan ubat hb sebelum ni tp maltofer mmg bagus takde bau and mual lgsung. Syukur Alhamdulillah 😊

Cuba makan yang ni, boleh minta kat KK kalau ada stok. Kalau takde, beli farmasi. Tak perlu makn banyak ubat, makan sebiji sehari yang ni. Folid acid iron. Alhamdulillah hb 11 ke atas. Latest 6/10 hb sy 12.7. Semoga dipermudahkan segala urusan. Aamiin

2y ago

sy pula maltofer xberkesan, mula2 sebijik doctor up 2biji sehari. tp hb low bawah range 10. then doctor tukar kepada ferrous. sy hb low sbb ada talasemia trait. so kalau range 10 tu doctor cakap dh okay. doctor ada ambik sample darah jugak utk test iron dlm darah. result iron dlm darah sgt okay. so doctor maintain ferrous je utk sy mkn.

makan jus delima @ buah delima ..mkn kurma ajwa, buah tin..insha Allah hb ok..sy dl sll bacaan bawah 11 wlaulun mkn ubat..lepas amalkn makann² sunnah Alhamdulillah bacaan hb cantik 11 ke atas..

mgkin boleh mkn jambu batu hr2.....sy hr tu sikit lg hb drop 11.8...atas pagar je ni misi kta...sbb skrg 11.5 kira dh low...pstu sy amalan hr2 mkn jambu batu....naik 12.4

Sy pm hb low. Sy makan maltofer sehari 3biji. Sy try minum pati delima gulsan. Tup tup sangkut kencing manis. Maybe delima gulsan xsesuai ng sy

cuba try makan ubat iberet ngan demila gulsan. sy pun hb low, haritu hb 10 lps kne covid. pstu lps dua mnggu 10.6 naik jgk la. hrap lpsni dapat la 11.

2y ago

ouhh..blh la kan makan sekali..pati delima n iberet..

Mungkin boleh try tambah jenis buah yg tambah darah mcm tembikai, oren, betik kot. Harap membantu

2y ago

saya makan buah oren dan jambu batu dah..tapi still sama je xnaik2

saya makan kerang rebus,telur rebus dan juga kekacang..syukur hb naik dh..amalkan jer..

Saya share Carta makanan untuk tingkkatkan HB