Prolonged Jaundice

Sape ada pengalaman anak kena prolonged jaundice? Anak sy dah 16 hari, kuning masih ada lagi & turun sikit je.. Hari ni doktor ambil darah kat tangan dia pula.. Tak sanggup tengok anak nangis kena ambil darah ?

14 Balas

Anak saya 2 bulan lebih. Berak betul2 kene byk n kerap. Siang bangunkan dia kerap sbb nk kene kerap bagi susu. Bagi susu lebih skit pun xpe. Tgk apa y awk makan. Certain apa y kita makan sbbkan kuning naik balik r x trun. Bdak2 ni x sama, ada bdak bila kita mkn petua ni, x jadi kat ank kita tp jadi kat anak org lain. Jd mmg kita y ptt perati apa y kita mkn kalo jenis BF. Anak saya kuning trun byk sbb minum jus oren, sunkist n tomato. Kalo x minum ni, esok check trun skit sgt smpai ngeluh dpn kaunter. Anak saya campur susu badan n formula pda awal2 pastu dh abis kuning, fully BF.

Abak sy sebulan lebih jaundice, tinggji sampai 300. Teruskan menyusu, if baby tido, kejut setiap sejam utk menyusu. Baby jaundice ni kuat tido. Bila menyusu make sure lebih dari 30minit utk dia dpt hindmilk. Lg byk menyusu lg byk dia yak2 utk keluarkan bilirubin tu. Jgn ikut sgt petua bg baby anggur ke apa ke takut baby x sesuai.

Sy ke klinik yang ambik bacaan kuning seperti ambik bacaan demam. Pakai alat tuju dekat dahi. Saya selalu tengok trend bacaan anak, 3hr pertama lps discharge mmg sy ke klinik,if trend makin menurun saya dah tak ke klinik

sis try mandi kn guna NURAZ SERUM.. 2org ank sy guna ni.. alhamdullillah cpat turun.. ank sy sorg G6PD mmg sgt2 cepat turun kuning depa.. try cari sis..

Ank sy kena jaundice hampir 2 bln..3x ambik sampel air kencing..alhamdulillah..xde apa2..mgkn sbb sy drh O..sy mnm air sengkuang cina yg dlm tin 2..br trn kuningnya..

Saya anak jaundice sampai hari ke 5.. abg ipar anak jaundice lama.. bagi susu s26.. kawan lepas bersalin pon suruh bagi susu tu.. alhamdulillah elok...

Anak kedua sy 32hari sis.. normal sbb are doktor ckp darah ibu n anak x sama tuh yg susah nak turun juandice nye... But teruskan menyusu bayi seperti biasa .

sy pengalaman anak sulung prolonged jaundice..11 thn lalu...56 hari..lps tu dia ok sdri..mmg risau..tp anak normal ja..truskn menyusu

sy dah 20hari masih jaundis. sedih sgt bila tgok dy kena ambik darah kt tgn 😞

4y ago

Sama la..result darah baby sy pon belum dapat lagi..isnin depan baru tahu

Cube try beli dkt homepaty Sy dgr ubat dia ok mmg Ada kesan turun