Prolonged Jaundice

Hai mommies semua , boleh tak share pengalaman anak yg prolong jaundice ni sbb anak saya ni nak dekat 2 bulan masih lagi kuning , asyik naik turun je kuning dia . Ni dah asyik ulang alik pegi hospital & klinik , darah dah banyak kali dah kena ambik , sian baby dengar dia nangis masa ambik darah 🥺 #firstmom #bantusharing #ingintahu

6 Balas

Anggur hitam & sengkuang cina elok untuk turunkan kuning baby bagi yg susu badan tapi ibu yg minum . Kalau still tak turun kuning , sis boleh sulam dgn susu fm dgn badan untuk cepatkan lagi turun kuning . Untuk mandian sis boleh air badak dgn air sirap gilir air badak dgn air suam . Sambil tiup dalam air mulakan syahadah dan selawat nabi 3 kali berserta niat anak turun kuning dan dijauhkan penyakit serta sihat selalu . Pakaikan pakaian warna merah . Jangan selalu bedung , buka topi & sarung tangan , biarkan kaki pakai ja . Longgarkan pakaian , setiap kali amik darah atau stay at home . InsyaaAllah turun normal . Itu saya amalkan sampai discharge kuning . Satu lagi , pesan pada baby , minta dia cepat sembuh sihat takmau tengok dia kena cucuk . InsyaaAllah dia akan dengar cakap mama dia , dengan baby ni kena pesan baik2 . Semoga membantu .

2y ago

tq sis sudi share utk turunkn jaundice ank 🥰 sy akan cuba usahakan

Haiiii. Semoga ibu dan baby baik baik sahaja. Baby dah test 3 serangkai ke? Urine, thyroid & liver function (LFT)? Kalau dah, and result semua okay, Insya-Allah nanti akan discharge. Tunggu update from doctor yee. If ada apa apa yang tak jelas, tanya jeee dekat doctor. Baby saya dah nak 9 bulan, tapi bacaan liver/hati (LFT) masih tak okay. Masa newborn, test urine & thyroid result normal. Doctor pun tak pasti kenapa bacaan LFT tu lambat nak normal, sebab baby active, berak/kencing okay, susu okay makan okay semua okay 😅 Baby genap setahun ni kena ambik darah lagi. Hopefully discharge la. Saya pun tak sanggup dah nak dengar, husband jela teman baby ambik darah 😌 Saya doakan semoga segala urusan dipermudahkan 🤲🏻 Puan & family kena kuat tau ❤️💪🏻

2y ago

trma ksih ats doa puan 🥰 Ya doc dh buat dh test utk LFT tu , katanya normal . Sebabkn baby msih nampak jaundice kn , dorg buat lg test utk hepatitis ibu & anak . Utk result sy tu negative tp kat anak ada satu jangkitan mcm virus yg doc kata tp stakat ni tak bahaya sgt doc kata . Masa tu hanya tuhan je tahu betapa risau nya sy dengar 😌 mmg kesian kt baby . Lepasni nak kena scan otak & eye screening lagi mmg byk kali ulg alik bawak baby . Kesian dia byk kali kena buat test mcm2 tp tulah kalau tak buat mcm tu kita tak tau kan apa sebab dia prolong jaundice . Harap lepasni kuning dia surut and takda apa2 yg serius . Sy pun doakan semoga urusan anak puan dipermudahkan lancar dan cepat sembuh 😊

Mcm anak saya , mcm2 mandian yg org petua saya cuba, semua tak menjadi lagi naik ada laa 😅 last2 saya beli balm tasneem and bagi mandi air paip biasa lepastu tukar susu s26 gold kejap , 3 hari jaa turun smpai 60 lebih . Tidak dok ulang klinik hari hari jaa.

2y ago

ohh mungkin nak kena tukar susu agak nya , tak cuba tak tau lagi kan sbb ank fully bf

Macam anak saya pun prolonged jaundice . Doctor haritu test urine and darah dia semua normal. After 3 weeks macam tu, tak perlu jemur phototerapi lagi

2y ago

hopefully anak kita ni cpt sembuh la kan sis , kesian dgn anak asyik kena cucuk . Ulg alik kk & hospital lg , mmg tak cukup rehat dr mula pantang smpai skrg sis 😌 pantang pun kelaut

Mandikan baby dengan daun kucai/durian belanda. Ibu pula minum susu kambing suku cawan setiap hari

2y ago

tq share sis , sy usahakan harap2 dpt laa trunkn kuning anak

Masih tinggi ke sis skrg

2y ago

ye sis latest update ni 271