prgnant + period

salam..saya ada soalan nak bertanya..sy last period 12jan2020.. pada 15feb sy ada cek upt 4x semua result +ve. Tp tiba2 start semalam sy datang period.. kalo ikutkan sy pregnant 5weeks ++. sy ada jmpa doc & scan mlm td. tp doc masih xnmpk ape2 lg & minta dtg scan lg after 2weeks..pg ni jam 6am sy cek upt lg guna clear blue.. still +ve..sy confius ada ke pregnant tp datang period? atau tanda2 keguguran ye?? Ada ke mommy2 yg ada pengalaman mcm sy?

prgnant + period
14 Balas

Sama macam kes saya. Saya masa 1st pregnant, tak tahu tengah pregnant. Tau tau dah 2 bulan sebab 2x macam period. Tapi tu bukan period sebenarnya. Tu spotting. Dan kalau 5 minggu memang tak nampak kantung lagi. Kena tunggu sekurangnya 7 minggu ke atas. Ada orang 5 minggu dah nampak. Macam saya 1st pregnancy 6minggu dah nampak kantung. tapi gugur masa 8 minggu. 2nd pregnant pun tak sedar tengah pregnant sebab keluar spotting yang saya ingatkan period. Dah lah saya sejenis tak ada alahan. Scan 5minggu nampak dah kantung. Tapi masa 9 minggu gugur juga. Sekarang sedang pregnant kali ke 3, 16minggu. Kali ni memang tiap bulan saya akan alert dengan upt. Nak elak kan tak tahu sedang pregnant. Dan kali ni walaupun nak masuk 4 bulan, saya masih spotting. Kadang banyak. Kadang sikit. Asal spotting je saya mesti ke hospital atau klinik untuk scan sebab trauma. Kali ni baby sihat. Lain badan lain puan. Apa apa pun, jaga makan jaga diri. Tanda tanda gugur tu kalau darah yang keluar makin hari makin banyak. Dari coklat ke fresh blood dan keluar blood clot. Sambil sakit ari ari macam sengugut tapi kuat. dan sakit pinggang sangat. Kalau setakat keluar secalit dua calit dan sakit ari ari biasa biasa tu tak ada apa InsyaAllah. Saya masa awal pregnant pun kerap rasa tak selesa ari ari. Risau juga mula mula tapi doctor cakap asalkan tak ada heavy bleeding, should be okay. Saya 2x gugur natural. tak cuci. Ni pengalaman saya.

4y ago

Mcm saya, saya pantang tapi 2 minggu je. Hehe. Pantang makan jela sebab nak jaga tak nak angin apa semua tu je. Pantang bergerak lasak. Tu jela. Sebab gugur pun pada saya, penat juga badan. Lain orang tak tahu. Ada kawan saya tak pantang pun. Tengok pada puan juga. Saya berurut sebab rasa lenguh badan.

Sama lah sy..3rd pregnancy sy cmtu..sy plk xcheck lg upt..sy igt period biasa je tp 2hari je bleeding.. ttbe trgerak hati nk buat upt..mmg pregnant..tnya doc tu myb implantation bleeding..sy pg buat buku msa 8weeks..tp Allah lbh sygkn ank sy..nk masuk 3bulan sy kguguran..missed miscarriage..

Cuba sis baca ni. Faktor2 yg boleh sebabkan upt bagi result false pregnancy. Positive tapi sebenarnya tak hamil. https://my.theasianparent.com/ujian-kehamilan-positif-palsu Apa2 pun, semoga dipermudahkan urusan ye sis. 🤲🏻

Sama mcm sya,kandungna 2 bulan lebih tp period,time tu x tau mngandung.tp sekejap sja,sehari,tp pening lps tu loya,check upt,positive,gi klinik check nmpak kantung baby

kena pantau dulu..5 weeks terlalu awal..kadang kadang boleh jadi chemical pregnancy saje...option lain ialah ambil darah beta hcg kat swasta

4y ago

maksudnya hanya hormon yg tinggi je, tapi tiada kandungan..pantau dulu

maybe boleh jadi spotting saja ka tapi pergi la ja hospital tadenya ta layan ckp ja bleeding mesti mereka ambil tindakan

Bnyk darah kluar? Terus p emergancy bgtau masa nak daftar pregnant tapi bleeding. Nnt cepat kena check.

4y ago

Tq somuch.. Alhamdulilah semua dah terjawab sekarang.. Tq awak

Sama. Saya baru nak checknuot lain esok pagi. Sakit perut tak? Kejang2 perut ke.

4y ago

Oh yeke...period jgk ke? Hari ke berapa dtg period? Skit mcm period pain tu sis...skit pggang kejang perut sume ade...

Ada je yg period time pregnent.. Tp bukan period yg banyak just sikit² je

kalau gugur mesti sakit. boleh jumpa doc. takut bukan darah period tp yg lain.

4y ago

Semalam dh g swasta..doc scan xnmpk pape lg...doc suh repeat lg after 2weeks... mcm lame sgt je nk tunggu 2weeks lg tu..huhu