confius

hai kawan2.. td sy first scan kt kkm.. first period sy 1/7aritu n last period sy 7/7.. klu kiraan kasar bby dh 10w.. but td g scan baru ade kantung bby belum nmpak lg..pastu kiraan sbenar baru 6w.. doc ckap ade 2 kemungkinan.. sebab salah kira atau keguguran.. tp so far xde bleeding setakat ni.. sy cek upt td still positif prgnant.. mohon pencerahan sebab ni first bby belum ade pengalaman ?

confius
14 Balas

Kalau period xregular xle pakai date LMP untuk tentu umo janin. Dan biasanya ada setengah orang 7/8week scan memang da nampak janin dan heartbeat. Ada juga hanya nampak kantung je. Sis jangan risau, slagi xde bleeding sis tunggu 10/11/12week ikut umo bayi masa last scan tu baru repeat. Sekiranya ade spot bleeding dalam 3days, hanya dots tu biasa implantation berlaku. Jika lebih dan banyak tu patut risau dan segera jumpa doctor. Saya rasa hanya sebab terlalu awal tu nampak kantung je. Saya doakan rezeki sis ada 😘

hhmm teringat kite dlu 2x gugur pregnant tp kantung kosong... bile scan dc nmpk kantung je... upt mmg +ve tp tak semestinya kite trus pregnant... mcm kes adik sy plak 8week scan takde janin gak tp dc jupe ketumbuhan.. mcm kes sy gugur 3bln then next gugur 2bln tanpa janin dlm kantung then dnc and gugur turun sndri... now alhamdulillah go to 8month pregnancy.. hrp2 dipermudahkan... sis berdoa n jgn putus asa k... ape jd redha je inshaAllah pasti ade rezeki nty.... pk positive je...

Sis try check kat pakar klinik swasta. Sebab sy pernah ada kes sama mcm sis. 1st pregnant sy gugur kuar drh upt still positive. Yg second ni masa sy check doctor ada bg tau ukuran baby tak sesuai dgn week. Dr ckp mungkin baby tak sihat kene cuci. Tp naluri sy ckp baby sy kali ni sehat. Sugest dr kwn pegi klinik pakar sy pegi check Alhamdulillah doctor ckp baby sihat ni dah nak 28w. In shaa Allah selamat smpi lahiran. Amin...gi check ya sis

Sis period teratur tak ? Saya punya kes dulu lebih kurang mcm sis. Ikut last period sepatutnya 10 weeks tapi tak nampak kantung. Repeat scan 2 minggu lepas tu baru nampak kantung dan heartbeat baby. Ikut scan baru 6 weeks. Beza sebulan dr tarikh last period. Saya jenis period tak tetap, jadi doktor tak ambik kira last period, kira ikut size baby masa scan.

4y ago

Oo.scan jadi lebih weeks pulak ye . Takpe, asalkan baby sihat dlm tu 😊

saya ada kesimpulan yg sama. either salah kira or gugur. ikut kn last period 8wks tp scan 4wks. ada bleeding dh 8hari. mcm period tp on off. xda ketulan besar2 keluar juz sisa2 yg biasa mcm time period. xda sakit2 pinggang or low abdominal pain. xda beri ubat. juz f/up on nxt checkup. semoga semuanya baik2 saja

4y ago

takut jgk ni coz bleeding skrg dh nk masuk 2wks dh..cek upt still +ve..tak sabar nak jmpa doktor.

My experience for first time pregger, scan di kk pada w74d. Alhamdulillah dgr heartbeat baby dah. Sy buat confirmation upt dulu di kk lepas delay period 7 days. then kk yg set date buku pink + scan.

Just sharing, Sy dulu scan 6 week doc tak nampak apa2 kangtung, Tp upt dah buat 2x positive. Sy decide tunggu scan 9 week dekat Kk, Alhamdulillah dah nampak kantung and baby :)

Umm pernh je .. Sya pulk chek swasta kiraan dari last period ptutnye bby dah nk msuk 12 tp kt scan bru 7week 5day xsilap .

Sy pun scan first x nmpk.. last skli trikh due sebulan lewat dari due kiraan period .. insyaallah ad rezeki awk

Sy scAn 10 week nmpk kntung je , pastu scan blk 13 week baby dh jelas nampak .. normal je tu