gelisah hb low

Salam...boleh tolong sy x hb sy low...sy baru hamil 3 buln...sy x tahu nk mkn apa untuk tambah hb...20 hari buln sy nk kena p cek lg

28 Balas

Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, macam saya, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗

pengalaman sy, prgnant 5 org cahaya mata... mkn ubat yg doc suggest sis.. jgn skip... then mkn jambu batu (tanpa asam), mkn kekacang, tempe, kerang, daging, ikan bilis... ni mknan sy sepanjang pregnant smpai la berpantang... prgnant aritu hb 12-13 sahaja... check up sebulan aritu, check hb, 13.3... so kipidap sis... awal lg tu, teruskan mkn mkanan yg ada khasiatnya.. insyaAllah hb naik nanti, jgn stress²... tu yg penting

ubat tmbh darah tu kena mkn wktu pg, sblm bfast wktu perut kosng, baru la bdn senang serap ubat tu. Jarakkn masa mkn ubat n minum susu. Better susu tu minum mlm sblm nk tido. Susu penghalang bdn serap zat besi. Pantang minum teh n kopi. Mkn sayuran hijau. Tu je sy amalkn dulu.

Minum air barli kerp sis.. sy da try.. dr 9.6 naik 11.4... pastue sy bli sangobion kt farmasi.. mkn 2bjik sblm tdo.. barli rebus je sndri.. kerang ke jmbu batu ke.. smua xmnjadi sy mkn.. tue je petua yg sepupu sy bg... alhamdulillah.. naik jgk hb..

try susu rizky mamadil n mamariam .. insyaallah hb cntik..sya sblm nie asyik merah je,tpi mnggu lps check up 13.5..hnya amalkn 2 product nie je😊

Makan buah naga, pegaga, buah delima, bayam.. Ubat yg doktr bagi tu kalau boleh makan sejam/dua jam sebelum atau selepas makan.

Sy plg suka makan pisang dgn brokoli . Mmg mnjd . Dr first trimester xpernah skip 2 ni . Alhmdllh .. mnjd .. hb xd low

sy still low wlau dah mkn bayam ,jmbu batu kerang . At last minum gulsan pati delima naik jgk hb . try ye sis

doc saya suruh saya telan obimin 2 kali sehari...selepas makan...alhamdulillahh...hb dri 9... skrg jd 11...

try minum gulsan pati delima , sy minum tu alhamdulillah hb naik nurse pun puji hb cantik ja hehe