gugur

salam. sya stress dgn kndungan skrng. sya x mkn ape2 vit. sya stress ngn mulut2 org. ank first 10bulan. sya ngndung 5bulan. sya amik dh perancang. tpi ttap ngndung. org slahkn sya. sbb x pndai rmcng. gatal sgt katanya. nnti ank first terabai lh. suami slalu jdik tmpat sya marah. kdang sya brdri kt dpur. pgang pisau. nk tikam. suami smpai nyorokkn smua bnda tajam. suami support je sya. cuma sya stress dgn rakan skerja. bila sya mngeluh pnat . dyorg kata blum sarat lgi. nnti ade 2 ank lgi pnat. sya sedih lh. adekah sya meroyan. sya tkut bawak smpai beranak meroyan ni. sya tkut ank pon stress. sya xleh kawal.

76 Balas

Kadang kadang saya pun stress kenapa ada orang yang berfikiran macam ni. Mungkin saya tak duduk di tempat orang macam ni dan saya memang takboleh nak faham kenapa kita perlu ambik kira apa orang sekeliling kata tambah tambah benda yg boleh memudaratkan diri sendiri. Kenapa ya sesetengah orang takboleh fikir rasional jangan ambik peduli apa orang sekeliling cakap ? Tuan badan pun tau kalau difikirkan hanya akan memudaratkan diri sendiri dan kandungan tapi taktau la kenapa masih ambik pusing bendani. Abaikan je. Tak susah pun. Sekali pun kawan kerja mengata pekak kan telinga dah la. Siapa je tak pernah kena kata dalam dunia ni kan. Tapi jangan ambik pusing la. Buat tak heran je. Mulut manusia mmg tak boleh tutup. Please jangan jadi lemah demi kandungan tu. Saya ni lagi la, mengandung anak luar nikah. Orang mengata sana sini tapi saya takde ambik pusing sikit pun sbb apa yg saya fikir saya tau saya salah dan saya akan bertanggungjawab dengan selamatkan baby ni. Sikit saya tak ambik peduli apa orang sekeliling cakap asalkan baby ni sihat. Please la, sis ngandung anak halal bukannya berdosa pun nak tambah anak banyak banyak ikut suka sis la nak tambah setiap bulan pun. Biar la diorang kata tak terurus ke apa. Rezeki sis, allah tentukan bukan manusia. Jaga apa yg allah bagi, nak jaga perasaan manusia sekeliling diorang bagi apa je dekat kita. Abaikan diorang !

Siapa yg ckp mcm tu .. meh akk cilikan mulut dia 😡😡.. hello ...akk pn mkn perancang jgk dik ,tp tetap jgk mengandung lg..anak akk dh 6 org masuk yg dlm perut ni 7 .. akk tk hairan mulut org dik ,sbb bkn dorg yg bg mkn ..bkn dorg yg susah pyh siang mlm jaga anak Kita .. Awk kena kuat jgn lemah mcm ni .. tunjukkan pd mulut² puaka tu yg awk blh jaga anak awk .. klo awk buat mcm yg awk ckp tu,nk cederakan diri bagai .. btepuk tgn lah org² yg mengata awk tu .. awk suka??.. Sayangi diri ,sayangi anak dlm kandungan awk tu .. awk btuah dpt suami yg memahami awk ,peduli akn awk .. klo awk nampak jiran dpn akk ni mcmana suami dia buat dia .. tentu awk akn sedar awklah manusia yg btuah dpt suami yg baik Dan memahami .. Allah bg bkn suka² dik ..mesti Ada hikmahnya .. setiap anak yg lahir Ada rezeki dia masing² ,mngkin bkn skrg ..tp bila awk dh tua nti ,tk mustahil anak yg dlm kandungan awk skrg ni yg jaga awk Dan suami.. Dan klo awk gatal pn ..knp.. tkda masalah lah klo nk gatal dgn laki sendiri .. Ingat pesan akk ni .. jgn pedulikan mulut org dik .. awk kena kuat jgn tunjuk lemah ,nti awk kena buli

4y ago

Setujuuuuuuuuuu....

Kenapa nak dengar kata orang? Kita hidup untuk Allah bukan untuk Manusia. Yang bagi rezeki Allah, bukan Manusia lain. Yang susah sakit sendiri kita, bukan Manusia lain. Jadi kenapa kita nak kena dengar kata orang? Lagi awak stress, lagi suka "manusia" tu. Kita stress sbb mulut manusia, kita tanggung rasa sakit sendirian. Sentiasa pahatkan dalam fikiran, Aku hidup kerana Allah untuk Allah, Dia yang ciptakan Aku. Istighfar banyak² ye sis. Waktu waktu ini juga syaitan suka datang mengganggu. Biarkan aja lah mulut manusia² itu. Kelak nt kata² mereka juga akan diperhitungkan. Just live your life. Happy with Husband and anak. anak dalam kandungan juga REZEKI dariNya. Sedangkan Husband sis sendiri support sis, jadi apa nak dihiraukan. Sebab keluarga support kita. Orang luar tahu mengata tapi tak membantu dr segi apa pun. Doa sahaja yg baik² . Moga Allah permudahkan urusan sis ❤

xperlu la nk ambik peduli kata org..mulut org ni mmg mcm2, dh namanya manusia. drpd pikir kata org tu org ni..lebih baik pikir diri sndiri dlu..byk bnda lain lg nk pikir dlm rmhtgga sndiri. jd setkan dlm minda tu..buat apa peduli kata org yg xde kebaikkan pn utk diri sndiri pn..lebih baik aku pikir psl hal rmhtgga aku sndiri, hal suami isteri..hal anak2..ni hidup yg aku urus sndiri, buat apa org lain masuk cmpur kata mcm2..buat apa aku nk dgr kata org2 yg xde kaitan dlm hidup aku. jd lebih baik buat tak tahu je kata2 org tu..ni hidup kita, biarlah kita bahagia dgn cara kita sndiri..xperlu ambik peduli org lain tu, anggap je org tu lalat. jd kuatkan smgat ye..tu skdar ujian tuhan dlm mberi rzeki..bsyukurlah dpt ank ramai, nti berkat doa anak soleh & solehah, mana tahu kita blh tmpat di syurga.

Lebih kurang kes akak sy dulu.. Kerap sgt branak.. Anak no 1 lepas abis blajar.. Selang 1tahun lebih .. Dpt anak kembar.. Selang beberapa bulan pregnant lg.. Alhamdulillah rezeki die.. Family support cuma suami mcm xmembantu sgt.. Org2 kmpg mcm biasa.. Buat ape pon xkene kt mata diorg smpai sdara mara sendiri pon krik2.. Huhuhuhu.. Skrg ank2 dah sekolah menengah n ank2 semua bley mntk tlg wat keje.., masak pandai.. Kemas rumah pandai.. Akak sy balik keje rumah semua dah settle.. Skrg akak sy bru 40an.. Setiap cabaran Allah bg.. Mesti ade hikmah.. Antara cpt ngan lmbt je kita nk paham jd sentiasa bersyukur.. Semoga akak sekeluarga sentiasa dlm lindungan Allah.

Tahu x anak tu rezeki. Bia la org nak ckp apa. Yg jaga anak tu nanti sis. Susah payah sis. Bukan org yg cakap tu. Payah ke senang ke jaga anak tu semua atas tgn sis. Allah bg kita anak sbb allah tahu kita boleh dan mampu utk sara ank ank walaupun ank ank kecil kecil lg. Lg 1 allah nak uji sis., Dia bg sis ank lg dia nak tgk sama ada sis bersyukur atau x, terima atau tak rezeki yg dia bg. Tolong la jgn bt bende yg tah ape ape. Berbalik la pada allah. Susah hati atau stress byk kn doa. Baca quran. Kalau kawan tu tak membantu jgn la kwn dgn org mcm tu. Alhamdulillah sis dpt suami yg baik. Tolong sis ya igt allah. Jgn denga ckp manusia semua tu merosakkan

Sist...byk besabar, kalau nak dgr cakap orang mati hidup balik pun mulut org kita still x dapat control, Anak Kurniaan Maha Esa, setiap anak yg hadir dlm kluarga ada pranan dan rezki masing2, fikir, byk lagi yg skg ni duk usaha nak senang dapat zuriat, cam sist dah kira beruntung, dapat jaga baby and ank 1st membesar sama jimat sbb pakain baby anak 1st masih ada, nanti skolah boleh balik sama2 yer x😄.. Kalau mcm sy jarak 8thn baby 2nd dah 16bulan skg pgnant 5bulan, rezki sist, so, saya cadangkan sist jauhkan diri sist dr org mulut yg iri hati sgt tu, k, we love u🤰🤰🤰🤰

Jgn fikirkan kata org, setiap rezeki yg Allah bagi Ada hikmahnya. Saya pun anak first Dan second sgt rapat....saya pregnant masa anak first saya 4m...mula2 mmg tak boleh terima, Rasa Malu ngan mertua Dan family, tapi bila pikirkan Kita hanya merancang Dan Allah yg tentukan, saya pujuk diri utk redha Dan kesiankan baby dlm kandungan....jgn perasaan tak boleh terima, Dan stress Kita menganggu emosi anak suatu Hari nanti.... Alhamdulillah....sekarang saya bersyukur sgt...sbb anak ke2 saya byk membantu Dan meringankan tugas seharian saya....

Puan, abaikan jelah apa dorg cakap. Sebab dorg tak lalui benda tu. Dan dorg lupa anak ni rezeki yang allah kurniakan. Siapa kita sebagai hamba nak pertikaikan. Allah bagi sebab dia tahu puan mampu. Allah takkan me zalimi hambanya. Cuba lebih dekatkan diri dengan allah, suami. In shaa allah nanti lama lama puan akan berasa tenang. Jangan stress ye. Kesian baby. Kesian juga pada diri puan. Kita manusia hidup bukan nak puaskan hati manusia lain. Cukup untuk allah. 💕💕

Sis Allah dh bgi rzki dkt sis syukur Alhmdulillah walaupun xdirncng nk tmbh lgi stu kn ada hikmh dsblik pemberian Allah tu sis.. Sis kira untung dpt pregnt.. Dpt kndungkn ank.. Bgi wanita2x dkt luar sna yg xbernasib baik sngtlh sdih sis.. .. Seperti bunda sya yg xdpt mgndung.. . Dia angkt kmi adek brdik.. .. Sis bsyukurlh ye sis alhmdulillah sis ada rzki sis wnita trpilih untk mgndung.. .. Jdi sis jgn pduli kta2 org.. . Org xkn pnh betul sis.. .