Berbeza 2week

Salam sy nak tanya.. saya pergi scan dkt klinik swasta kmudian doc bagi tahu kandungan sy 6week , klau ikt period sy ptt dah 8week.. ada sapa2 pernah alami tak..risau plak.. Blh x ibu2 kongsi pngalaman.tq

13 Balas

Assalamualaikum hi puan, jangan risau jika usia kandungan sedikit berbeza dari tarikh terakhir haid ..itu kerana persenyawaan lambat berlaku jadi macam kes puan ni persenyawaan tu berlaku 2minggu selepas puan haid sebab tu usia kandungan tidak sama dengan tarikh terakhir haid puan ..tetapi kadangkala usianya sudah lebih tapi sizenya agak sedikit kecil dan menyebabkan bila scan sizenya seperti masih baru dan itu normal jika diawal kehamilan ..tetapi jika puan alami senggugut teruk dan keluar sedikit darah dan serta sakit serta size kandungan tidak sama seperti usia kandungan walau sudah 2 atau 3 kali scan puan kena cepat² buat pemeriksaan lanjut tentang kehamilan puan risau itu tidak normal dan boleh jadi faktor tanda awal keguguran ..puan jangan lupa amalkan folic acid yea..folic acid Sangat membantu untuk tumbesaran janin..

3y ago

sama² puan..jaga kesihatan dan jaga pemakanan yea..

normal, sekarang saya sendiri beza 1 minggu lebih dari tarikh period. sebab period saya tak teratur, 53 days cycle. kalau pengalaman saya gugur sebelum tu, size baby pada awal scan lebih kurang sama, tapi selepas setiap dua minggu makin kecil pula baby.

3y ago

insyaAllah. semoga rezeki puan untuk dapatkan baby.

normal je. sy dulu beza dgn scan 3 hari. sis tak perlu risau. yg penting ikut je due yg dh di tetapkan...kdg2 baby lahir tak ikut due..ada yg awal..due sy klu ikutkan dulu 18hb mei. scan pulak 15hb mei. tp baby lahir 8hb mei.

Sama la dgn sy.. Ikutkan skng check dkat private dah 14 minggu. Tp dekat KK 12 minggu sbb. Tarikh due tu dekat private 12/5 KK bg 27/5.. Beza 2 minggu sbb doc KK cakap berdasarkan size masa dia scan tu.

3y ago

ok inshaAllah..tq sis😊

wasalam..saya pun sama sis...kalau ikut last period patt nya edd 5.5.2021..tpi ikut scan edd 22.5.2021..sebb ikut jugak tarikh subur n kitaran period kita..

3y ago

oo mcm tu.ok2 tq sis☺️

normal sis..sama la sy pun sblm ni camtu...ikutkan tarikh period 8w tp masa g scan swasta doc ckp 6w,janin pun nmpk dah..

3y ago

ya sis sy scan pn dh nmpk janin skali dgn heartbeat☺️,cuma rsau perkembangan janin.. hope janin membesar dgn baik..

period sis tetatur tk..klau tak..tu normal..macam sy....period xteratur..so bile scan die jadi lewat 4 minggu xsilap..

3y ago

insyaallah xde ape tu...

Sama la... klau ikut tarikh period dh 12 minggu... tp doc bgtau... baru 10 minggu... tunggu g KK ari khamis ni plak...

3y ago

ya sy pn nnti nk tgk kk pnya result plak.blum bkak bku pink lg

sama la sis. klau ikut last period 8weeks. sy pregnant pon sy xtau🤣kes period tak teratur. setahun sy tunggu

3y ago

alhamdulillah tahniah..smoga kndungan baik2 sja☺️

normal sis...sb kena tgk jua wktu subur kita...lmbt ke cpt...