Pengalaman bayi jatuh katil

Salam sy ingin bertanya apa tindakan yang patut sy ambil sekiranya bayi sy 2 bulan lebih terjatuh dari ktil yg tinggi dalam 2 kaki ?? Pkul 5 pagi takdi …dia just menangis sekejap je n terus tidur ..

9 Balas

Pn kena monitor baby dlm masa 24jam. Kalau baby ada tanda2 mcm muntah lepas menyusu, x berapa aktif mcm hari2 sebelum, suhu badan panas, kurang menyusu, boleh terus pergi klinik. Selain tu cek telinga, hidung die, jika ada apa pendarahan. Dan cek juga anak mata warna putih jika ada tanda2 mcm pendarahan. Kalau semua okay, x de masalah, insha Allah baby okay. Just be careful next time. 2 bulan tu baby masih sgt2 fragile tempurung kepala die x berapa kuat. Masa baby sy jatuh katil, trauma juga nk tido atas katil, hampir 2 bulan hampar comforter dekat ruang tamu. 😄 😁

Hi sis kena pantau baby dalam masa 24 jam sekiranya dia x aktif macam selalu ada muntah2 kena bawa jumpa dr ASAP, saya cadangkan if sis nak pakai katil boleh beli penghadang katil dekat shopee. Sebab anak saya pun pernah jatuh katil masa baby, jd saya beli penghadang tu sebagai pre caution. Bila anak dah start pandai bergolek masa tdur tu kira bahaya juga tu sis.. tp inshaAllah baby kecil2 malaikat jaga.. inshaAllah xde apa2 cuma kena pantau..

2y ago

Maaf td ada komen yg tanya pasal penghadang ni, xfaham cara nak reply komen kat sini 😅😅 yg ni katil dan tilam sendiri, just beli penghadang ni 1 set, depends dgn kedudukan katil juga tgk nak beli kiri kanan atas ataupun bhgn bawah. Hehe

Tak faham dah kenapa org persoalkan kenapa dan mcm mana baby tu boleh jatuh katil 🥴 benda dah jadi, yg penanya pun dah sedar dah rasa bersalah tau anak dia terjatuh katil. Cukup la jawab dgn apa yg penanya perlu check utk pastikan keadaan tk teruk...

2y ago

yess sy mommy pestime.blh bgtau cara nk elakkan.means takut tersalah letak bb tu nnt

pelik bby bru 2 bln dh jatuh katil ni..🤔biasanya bby 2 bln ni baring je xpndai meniarap atau golek2 lg..hbis pon nangis je klu lapar susu..

2y ago

apa yg pelik nya? mana sis tahu 2 bulan xpandai bergolek?

bawa ank ke klinik or ke kecemasan hospital sis.. kita xtahu dalaman tu ada effect ke x.. bawa pergi jumpa doktor untuk kepastian..

allah kesiannya...hti2 ye lain kli..tp better pg cek. tkut ad kecederaan dlmn ke. ppe pun smoga bby sihat2 n tkda ap2.

kalau bb xmuntah n bb aktif je xde pe2..maaf ye mcm mne blh jatuh..letak kt tepi sgt ke..

mcm mana laa bole jatuh.. bby jgn laa bg tido hujung2 bucu katil.. naya la.. kesian bby

pantau keadaan dia..