badan naik

Hi salam smua ibu², sy nk share tntg kenaikan badan sy, sllu monthly checkup bdan maintain msuk 5bulan trus naik mendadak, so nurse mntk buat weekly checkup,hb pn ckup² makan je. Bru² ni timbang lg naik lg sekilo. Waduh² tktahu ape punca malam tkde pulak makan nasi, just roti bskut je. Normal tak agak² bdn syg naik mcm ni?

2 Balas

Doktor dekat kk saya tak bagi makan roti biskut. Dia kata kalau lapar makan sayur buah buah je. Katanya 3 keping roti kosong, 7 keping biskut kosong tu bersamaan dengan sepinggan nasik. Sekarang saya control kalau lapar makan salad 😋 dan buat granola homemade

Tapi, kalau dah lebih 5 bulan mmg normal pertambahan berat naik byk. Dlm buku pink ada tulis. 5 bulan pertama limit 0.5kg sebulan. Lepas drpd tu, means 5 bulan ke ats, 0.5kg seminggu.