RUAM/EXCEMA

Salam siapa anak dia pernah jdi mcm ni? Satu bdn naik sedih sgt, ni pnggil ruam panas ke? Apa patut sy bt? Ni anak pertama, sy tiada pengalaman

RUAM/EXCEMA
33 Balas

Biasa nya itu dipanggil ruam biasa sbb mgkin terlalu lembab terkena mana2 kain tebal yg byk peluh, sbb baby sy mcm ni..cuma baby sis kena dkt muka dan agak bnyk.. baby sy pun pernah kena byk dkt kaki sampai ke pusat termasuk daerah kemaluan.. kena bgi baby sentiasa kering lepas mandi dan kain tidak tebal.. tukar pampers atau lampin dgn segera kalau ada naik ruam dkt daerah kmaluan..dkt muka bole dptkan ubat krim yg disarankan dan bgi sapu..