ruam baby

Hi mom, siapa yg ada pengalaman baby dia ruam macam ni. Sebab panas ke ? Dah jumpa doc, doc suruh sapu calamine cream.. tapi mcm makin naik je ruam2 dia. Ruam dkt muka, leher, badan dan lutut

ruam baby
54 Balas

hii too.. iyaa sbb panas jg punca nya ni.. nurse2 prnh bgtau mgkin dari segi pmakaian dia, x bole tebal2 sgt dan x boleh bedung sgt bila siang panas2 cuaca ni.. kena sntiasa pastikan lampin tukar bila penuh.. tmpt2 kwsn kulitnya yg lembap trkena peluh dan panas yg mmbuatkan kulit trkena ruam.. sy x sapu sgt apa2 pada kulit baby.. melainkan bila sy dah pastikan btl2 kulit bayi sy ada potensi mengurang dan x trkna kain tbal dn panas2 bepeluh, baru sy sapu minyak vco..

anak sy pun naik ruam mcm ni haritu.. doctor bgi ubat aqueous cream tp bila pakai naik lgi teruk merah2.. so sy stop amik any ubat..sbb x sggup nk try error dh takut x serasi. and sy stop guna sabun masa mandi for awhile.. just selalu lap area leher tu dengan towel basah lepas mandi/menyusu and make sure lps tu lap smpai kering.. sama jgk kalau nampak dia berpeluh sy akn cpt2 lap. alhamdulillah cpt je makin okay dh

saya naik memula dulu .. dan pastu saya gune nivea baby protective cream .. sapu nipis2 je .. dan saya langsung tak masukkan cili atau mkn pedas dalam makanan saya .. alhamdullilah 3/4 hari okay dah .. kenapa x masuk cili .. sbb cili penyebab keradangan kulit bayi .. jd kulit die rase panas2 x selesa mcm tu .. lambat nk baik ruam .. mmg kadang sbb cuaca .. atau sbb susu dpt ruam mcm tu

ank sy naek sampai ker belakang leher..g klinik dr ckp normal tapi dr suh sapu losyen nie setiap kali mndi..alhamdulillah skrg dah tak dak..mak mentua ckp setiap kali susu bdn meleleh sampai ker leher cpt2 lap leher ank..sbbnyer susu bdn kt nie panas boleh jadik penyebabnyer..

Anak sy pun kerap naik ruam. Leher, belakang, perut and dada. Sbb panas and susu. Lepas dia menyusu sy akan lap dgn kain basah leher, dagu and dada. And sy guna sudocrem. Tp sudocrem buat ruam tu jd kasar so sy pakaikan lotion. Oklah after tht, ruam hilang n kulit lembut.

ruam halus² ka sis? cuba check dkt tapak kaki ada biji² kecik tak? kalau ada itu campak sekam. anak saya dalam pantang jadi mcm tu ruam habis 1 badan last tengok dkt tapak kaki ada biji² kecik tu campak rupanya.. kalau xda mungkin sabun basuh baju dia xsesuai.

cuba mandian bb cetaphil..elok sgt utk ruam.. ank2 sy mase bb sume gune y ni sbb dieorg jns kulit sensetif n sllu naik ruam..satu lg kdg2 bb alahan dgn persekitaran habuk or sabun basuh y kita gune utk basuh baju bb.. elok gune sabun basuh khas utk cuci bju bb

4y ago

sy pun pki mandian Cetaphil bby utk anak .. mmg trbaik utk kulit bby

anak sy ruam sy bg pakai aloe vera gel.. sebab dia tk thn panas.. aloe vera tu kan sejuk..lama2 dia kering sendiri.. baby kalau peluh tk pyh pakai baju tkpe..pakai barut je nt bedung..ruam ni kdg sbb panas..

Try pakai BNE...sebab anak sy ada naik jugak xpasti knapa jadi mcm ruam...dh jumpa Doctor..Doctor bg cream dh sapu xelok jugak...alhamdulillah sy try BNE sembuh Birds Nest Essence RM20 jerr dear...

3y ago

dkt fb banyak yg jual. type BNE. femes viral skg tu hehe

ank sy tgh alami, sy letak ubt calamine tu ank sy xselesa, kulit jd merah2 mcm pns.. sy stop ubt tu, sy beli minyak kelapa dara tropika.. Alhamdulillah skrg dh ok.. kulit muka pon dh makin halus..