7 weeks - Bleeding & cramp

Salam semua. Sy baru nk masuk 7 weeks, first pregnancy lps 9thn kawen. Dr last week sy skt mcm senggugut, bwh perut n pinggang n kebetulan mmg lewat period. Rupanya upt +ve, masa tu mmg happy sgt2 sbb mcm2 treatment buat pon x pnah +ve, kebetulan stop treatment tiba2 Allah nk bg rezeki, Alhamdulillah. Bila sy ke hosp jumpa gynae yg sy biasa jumpa tiap2 bln, n kebetulan ada appointment n sakit x hilang2 tp x ada bleeding masa ni. check upt lg masih +ve, hcg agk tinggi tp bila scan memang x nampak langsung kantung baby. Dr. suspect kandungan luar rahim sbb x nampak kantung n nampak bonjolan berdekatan fallopian tube so sy perlu dioperate segera utk buang kandungan n masa tu memang sedih sgt2. Pd hari operation, Dr. x jumpa langsung kandungan n fallopian tube masih cantik x ada tanda langsung kandungan pernah lekat kat situ. Tp bonjolan yg nampak dlm scan rupanya ovarian cyst yg bsr n hampir pecah, so Dr. terus remove n suspect kandungan dh gugur sendiri sbb b4 start operate sy ada bleeding fresh blood (masa tu sy dh x sedar sbb bius). Sy n suami dh tahap redha xtau nk ckp apa dah. Tp sehari lps operate, tahap hcg sy masih meningkat mendadak n doc decide utk scan lg skali. Alhamdulillah, nampak kantung baby di tempat yg betul dlm rahim, rasa syukur sgt. Dr. pon terkejut. Mmg ajaib sgt kuasa Allah, padahal baru 2 hari sblm tu scan atas bwh x nampak, masa operate pon doc cari x jumpa. Sekarang sy dah discharge, doc ada bg injection b4 discharge n kena mkn duphaston 3x sehari, mc sebulan. Tp masalahnya, sy masih lg bleeding dah 5 hari (mcm period tp x sebanyak period lbh krg suku pad) n rasa mcm senggugut tu masih lg ada. Nest week baru sy ada appointment dgn Dr. utk check progress baby. Ada x yg pernah bleeding lama n rasa skt mcm sy tp baby boleh selamat. Sy cuba fikir positif n banyakkan doa tp masih ada rasa risau.

2 Balas

sy pun sama sis.check upt +ve...10 week.semalam buat buku pink.pagi ni sy bleeding mcm period mula2. keluar cecair panas.check tengok darah.terus pegi hospital.smpai hospital scan nmpk kantung baby je. baby dlm x nmpk lg..dr ckp lg 2 week scan lg..klu xnmpk jga mungkin baby tak jadi..sedihnye..

sy tiada pengalaman brkenaan bleeding. sy doakan semoga dipermudah segala urusan sis insyaAllah.