Tak mampu nk jaga baby

Assalamualaikum, sy buntu...suami sy ketagih judi...dia bagi duit kononnya utk beli brg baby...tp dia akn mintak semula dan siap ambik senyap2 dlm purse sy tanpa bagitahu sy...sy sorang2 kena beli brg baby...sy risau sy tak mampu besarkan dia dgn baik sebab gaji sy pun sikit...sy syg baby ni tp sy takut sy xmampu bg semua keperluan dia...perlu ke sy bg bayi ni pd org yg blh jaga dgn baik?..kalau sy bg, blh tak sy nk jumpa anak sy bila sy rindu dia?.. 😭

17 Balas

Syg. Awak umur berapa? Sepatutnya awak tahu dah apa yg perlu awak buat. U have to choose, either suami atau anak. Kalau saya berada di tempat awak, saya akan pilih anak. Suami tu kena kasi ajar sikit. Pergi pejabat agama report, awak bagi bukti suami buat perangai sekian sekian mcm ni. Minta kaunseling. Kalau kaunseling pon dia tak datang, ugut lah lagi suruh dia lepaskan awak.. Tgk dia menggelupur ke tak.. Kalau dia rasa ah perempuan ni memain saja, awak pergi je naik mahkamah failkan terus. Nanti surat mahkamah tu awak bg dia satu. Biar dia ada akai sikit... Andai kata, saya tak doakan tapi andai kata ya, dia terima keputusan awak tu kan, awak tak perlu takut untuk "TAK MAMPU" bela atau besarkan anak awak..sbb skrg banyak bantuan utk ibu tunggal. Kerajaan bagi mcm² bantuan syg..sakit tu mmg lah sakit sbb kena besarkan anak sendiri, rasa diri tu x mampu. Tapi kalau awak YAKIN DENGAN ALLAH SWT, InsyaAllah semua akan berjalan dgn lancar, Allah pasti mudahkan semua urusan awak..sbb awak seorang ibu yang teranaiya, doa awak sampai terus kat Dia sis.. Kalau awak rasa nk bg kat org lain, awak rasa dorg mampu ke nak bagi awak jumpa semula anak awak? Mula2 boleh lah... Kalau dah lama2 baby tu membesar, dah blh berjalan bercakap, awak ingat keluarga tu nk bagi jumpa ke? Mesti dorg takut awak bgtahu awak ibu kandung budak tu, dorg akan takut awak ambil semula budak tu.. Jadi awak fikir lah bebaik syg... Saya support awak apa pon keputusan awak.. Tapi sebelum buat sesuatu keputusan tu, fikir lah mana baik mana buruk.. Saya sebenarnya bercakap ni atas pengalaman sendiri dan pengalaman kawan.. Saya banyak amek cerita org sekeliling buat jadi iktibar diri saya supaya bila ada masalah saya tahu apa perlu saya buat. Yang penting, Doa & Yakin.. Jangan putus asa cepat sgt..

1y ago

sye ske penerangan puan ni.. btol, antara suami dgn anak.. pilih la anak.. ssh mcm mna pun kte sbg Ibu ble tgk muka ank auto kekuatan tu datang.. plez jgn smpai bagi org ank tu sye xnk awl menyesal dikemudian hari. andai kata awk trskan bersama dgn suami, nt dia tabur benih dia lg . so smpai bila? takda kesudahan jgk sis... fkr la sebaiknye ok.. semoga urusan awak dipermudahkan.. aaminn

Maaf kalau salah cakap tapi bagi pandangan saya. Tinggalkan suami sebab awak dah bagi peluang tapi dia takmo berubah. Pilihlah anak, sebab anak tu tak minta pun dilahirkan, lagi satu saya risau nanti anak akan cakap 'bukannya duit dia nak, dia cuma perlu ibu kandung dia'. Kesian pada anak, bukan salah dia tapi takut dia pula ada tekanan. Saya pun hamil 7bulan, takde parents juga, tapi alhamdulillah suami saya bekerja walau hanya pembantu di pasar malam dan gaji sikit sangat. Saya pun tak beli apa lagi sebab komitmen terlalu tinggi. Jadi saya faham awak stress dan tertekan fikirkan semua kan? Sebab kita sebagai first time nak jadi ibu mesti nak kan yang paling terbaik untuk anak. Tapi jangan risau, awak beli sikitsikit je dulu yang betulnetul perlu, saya baju pun cadang nak beli 6helai je dulu, baby carrier sebab saya hanya ada moto, lainlain masih dalam kirakira. Kalau awak rasa memang tak cukup duit nak cari rumah sewa dll, saya sarankan awak pergi cari orang yang boleh bantu ibu tunggal. Sekarang banyak ngo yang bantu ibu tunggal and bagi tempat tinggal. Awak boleh try buat research dulu okay? Saya tahu berat untuk awak. Tapi tenangkan diri dan buat keputusan yang awak takkan menyesal kemudian hari. Fikirkan, betul ke berbaloi awak bagi anak pada orang dn masih hidup dengan laki macam tu (maaf cakap ye). Esok lusa macam macam yang lagi teruk boleh berlaku. Betul, orang boleh berubah tapi dah sampai waktu macam ni pun masih takde perubahan susahlah kan? Kami semua hanya mampu share pandangan, selebihnya hanya awak yang tahu dan awak je yang boleh buat keputusan untuk diri awak. Jaga diri ya! Yakin Allah uji sebab sayang, hadirnya zuriat pembawa rezeki. Yang penting awak usaha yang terbaik untuk diri awak dan anak awak. InshaAllah akan ada jalan untuk awak.

salam... klo sis masih ada org tua, sis jaga jer baby tu... nti klo time sis nak g keja,boleh la mnta tolong mak jaga... balik dri keja, sis boleh jumpa dgn baby sis tu nti... kesian klo bg kat org sis... klo kena org yg baik, ok juga sbb nti sis boleh juga jumpa ngan baby sis tp buatnya dpt org yg tak berapa baik, itu la kali terakhir sis dpt tgok muka baby sis 😔😔...klo sy yg dpt suami mcm suami sis tu, klo dia tak mau d bawa bincang baik²,lebih baik sy hidup sendri bersama ngan baby sy... masih bnyk d luar sana yg single mother, dorg boleh jga besarkan anak wlu tanpa lelaki... sakit... ya mmg sakit... kena fikir positif, yg pntg usaha itu kuat... kena buat pilihan, syg suami atau syg anak yg berasal dri darah daging sendri... klo suami pandai ubah perangai bila sdh kena tegur dan bawa bincang baik²,syukur la... klo ttp tak... sis sendri kena buat pilihan yg baik dan sesuai... sorry klo komen ni ada yg menyinggung hati dan perasaan sis... sorry klo sy tersilap kata... sy fhm perasaan sis sbb sy juga wanita

2y ago

sy dah puas tegur dia...berubah kejap pastu buat semula..sy dah 7 bulan sebabtu sy xnmpk harapan dia berubah pun...brg2 baby pun xbeli 1 ape pun lg...sy sorg2 cuma ada suami je...sebabtu sy risau sy xmampu jaga baby sy sorg2 tanpa tunjuk ajar...gaji sy pun 1200 je l nk byr moto bulan2 300...risau xcukup dan xmampu penuhi keperluan anak sy dgn baik...

klaw sy baik pilih anak , suami sis xkn berubah , sma jugak klaw kaki penipu kaki curang kaki arak . ckp la tegur la , last2 hati kita juga sakit . xckup sis ckp x ckup duit . sis anak sis tu kecik drpd ddk tlg suami yg buat sakit jiwa tu mne lebih baik . itu pada pandangan sy sb sy dlu pun mcm tu , suami maen judi sggup tipu ckp bagy duit kat mak dy . last2 xmaen dh tp kdg2 time bosan atau terdesak sgt duit dtg balik jahil dy . jd dyorg xkn berubah . sy slalu ugut cerai sb letih . letih semua bnde , sy ni x kerja bantuan pun sy yg cri kemaskini , semua buat sendri mujur semua kat hujung jari . jadi tlg la jgn anaiya hidup sis . anak tu , kasih syg mak xsama dgn mak angkat , xrasa syg ke ? sy hadapi kemurungan msa lepas beranak tp sebab anak sy kuat , sb dy sy bole senyum walaupun sakit, nak mati jd tu penguat sy

sis, sy xberada tempat sis n xtahu apa kesusahan sis sebenar.. tp sanggup ke sis bg ank yg dikandung dekat org.. kalau sy sy pilih ank dari suami.. rujuk pejabat agama sis hal ni.. bkn nak ckp bila org ketagih judi ni ssh nk berubah.. xkn setiap kali sis pregnant sis nk bg ank dekat org?.. pikir masak2..rujuk org2 yg ada ilmu..org2 malaysia institusi dekat malaysia ni byk yg boleh bantu sis n ank. semoga sis tabah dgn dh dipermudahkan segala urusan sis. ank xbersalah setiap ank ada rezeki yg allah kirim bersama jgn anggap mereka beban tau.

alahaii sygnya jgnla bg org🥲klau dpt lelaki mcm tu baik sis tinggal kn aje sis walaupun sakit,dr nnt risau dy ap2 kn u pr bby..lagi2 bby nangis ke diorg jenis cpt angin kdg2 u buat report n pandai la pihak urusan akn urus suami u tu n u blh mntk keje dekat taska lg selamat u blh keje sambil jaga ank u..mcm taska i keje now alhamdulillah bosa fhm ad staff yg bwk ank,tapi jgn fokus ank kitaje sbb ad ank2 lain jgk kita kene jaga🥲

cukup je kak kalau gaji akak rm1200 lepas tu commitment motor rm300 ..akak stay laa rumah parent akak mintak jasa mak ayah akak tengokkan baby sementara akak kerja jimat kos penjagaan baby..lepas tu akak pergi mintak bantuan kaunseling pejabat agama..kalau Tak de yang berubah akak fail cerai sebab nanti baby besar dalam situasi yang negetive risau terikut dengan ayahnya

2y ago

sy takde mak ayah dah...suami pun sama...tu yg sy bergantung dkt dia...kalau sy keluar dr rumah, sy xtw nk pegi mana duduk dgn spe...

Awk stay mana ye ? Kalo dekat degan saya ad je orng bole jga anak sis . Sis bg dia jaga mlm sis ambik dia orng nye baik dia xde anak . Kawan sya penah ambik anak agkat siap kluar kan modal . Tpi prent dia mntak blik dia bg jgak sbb xsnggup xpisah kan . Tpi seiklas puan laa nak bg berapa ? Insyaallah ad lgi orng baik

Tinggalkan lelaki tu, bukan tinggalkan anak. Sis boleh hidup sendiri dgn buat kerja2 part time sambil jaga baby, tak perlu harapkan kt lelaki yg tak tahu tanggungjawab. Boleh buat report kt pej agama minta nasihat juga tp better fikir psl diri sendiri dan anak dulu.

Mmg cabaran tp jgn give up, cuba dok bincang dgn suami sewaktu dia sedar utk dibawa bincang dahulu, jika tak blh selepas mencuba bawa gi kaunseling. Masih tidak maka sis perlu pikir selanjutnye utk kebaikkan diri sis dan anak sis didahulukan.