Susah berak

Salam semua. Sy skrg dh 34w. Susah betul nak berak. Sakit perut tp tak lepas nak berak tu. Dia mcm tersekat2. Ada tak supplement or ubat bagi senang berak dgn lancar. Sy makan buah dah tp tak jalan jgk. Lepas tu lepas berak rasa mcm terkeluar isi sikit, mcm bengkak dkt bahagian dubur.

15 Balas

Sy dr sblm pregnant mmg jenis susah membuang, tp Alhamdulillah pregnant xde sembelit. Tips suami selalu beli/ingatkn hari2 kena: 1. air mineral/coway kena kerap minum. minum manis pn kne minum air kosong ya.wajib. 2. pisang 3. buah naga 4. shaklee esp (malam sblm tdo) blh kenyang lagi😅 **xnak minum shaklee, minum susu powder everyday tu pn sgt mmbantu -moga kita ibu2 dipermudahkn urusan😊

Awal2 pregnant sy pun jd sembelit, Dr suggest sy makan buah betik yg masak. Alhamdulillah setiap hari makan sikit buah betik, pagi atau malam mesti membuang dgn mudah, tak sakit da. Sy amalkan juga patu delima waktu pagi sblm sarapan. Jangan lupa minum air masak, InshaAllah senang dan lancar membuang😉..

sy pelik la orang kata kalau masuk tm3 sembelit. tapi sy lain pulak jadinye. asik kerja nak berak je 😅 tgh tidur mlm pun memulas2 perut nak berak.. ke sbb sy makan banyak xberhenti 😆 lps makan nasi, makan buah, makan lagi keropok ikan, makan lg coklat bercmpur2 mcm apa dah 😆😆

seeloknya jangan ambik sebarangan ubat even preg mum yg suggest. sis boleh inform doc semasa check up d KK jadi doc boleh prescribe supplement yg bersesuaian dgn condition sis. Sis boleh try betik, pisang atau beli Prune purple ade jual dlm pasaraya.. Prune sangat2 membantu..

kena bgthu doc tu awk.. lgipon awk dh 34w tkot buasir jee.. tkot nak beranak nnti lg risau dekat area tu sakit nak menahan.. sllu doc akan bg krim sapu .. tkpon try awak amik yakult atau pon buah prune.. yang tu elok nak melawas

awak boleh pegi klinik or farmasi..biasa dorang akan bagi fiber untuk lancarkan berak..better jumpa Dr n cakap awak pregnant tapi sembelit..ada laa ubat yg sesuai untuk awal dorang akan bg

sy pun mmg ada sembelit dri sblm mngndung lg . tp bila sy rasa mcm berak x puas, atau rasa ada tertinggal , sy akan makan sebiji buah naga merah tu. mmg berlari pegi toilet 😆try sis

Sy mkn buah prune sis hari2, 2-4 biji. Sblm ni sy xmkn buah prune nges2 time membuang sbb sakit sngt. Lps start mkn buah prune alhamdulillah xpnh smbelit dh

saya tiap kali nk membuang, sebelum masuk toilet, teguk secawan air kosong dulu, lancar sikit yg keluar hahah kalau x mcm tersekat2 nk keluarkn

bbeza plk dgn sya asal mkn jer msti nk berak tpi bkn sembelit lh normal x mcm tu kdg mls nk mkn da tau asl mkn mesti kluar