Susah berak

Saya skrg tengah pregnant 15w4d tapi lately saya rasa susah betul nak berak😭 Dia ada rasa nak berak tu tapi teran lunya teran tak nak keluar. Ada tips tak nak bagi senang berak? Normal ke mcm ni? Rasa terseksa betul susah berak nj

4 Balas

hi sis! saya pun kerap sembelit. dinasihatkan lebih makan buah + sayur. punca sembelit ni dari ubat kita makan juga 🥲 apa apa pun, sis jangan teran tau, tak elok untuk kita wanita. saya makan ubat farmasi je… sis gi beli ubat lactulose (cairkan berak) kt farmasi, bagitahu pharmacist nak yg sesuai utk ibu pregnant. sis ikut anggaran/kuantiti yg dia bagi, inshaAllah nanti sis akan rasa nak berak dalam masa 24jam. kalau makan buah pun boleh cth buah pisang, buah betik tapiiiiiii takboleh banyak sebb angin tau, takut memulas pula. selain tu, boleh juga amalkan buah prune sunsweet, selalu dijual kt supermarket 😊

Normal sis. Saya pun mcm tu kerap sembelit banyak kan makan buah hari2 saya kena makan kalau tak memang sembelit dr before pregnant lagi dan sembelit jadi kena extra jaga . Terseksa ye kalau berak tk Boleh🤧

Makan banyak buah dan sayur2 daun hijau. Minum banyak air kosong. Gynae i suggest minum 1-2liter air kosong sehari. You boleh cuba guava/ buah naga/ tembikai. InsyaAllah will help

Sembelit ke g bli ubat kt farmasi ckp nk ubat sembelit utk ibu mengandung